#7 Ingrid Andersen

      Reacties uitgeschakeld voor #7 Ingrid Andersen

Opdracht #7: Personage Cosijn & Co.

Hoewel iedereen thuis denkt dat ik op schrijfretraite ben in Noorwegen, is de eigenlijke reden van mijn bezoek aan dit land mijn eerste proefopdracht voor mijn sollicitatie bij detectivebureau Cosijn & Co. Uit een geheim vak in mijn jas pak ik een bruine envelop, waar ik een foto uithaal. De opdracht is om alles te weten te komen over deze vrouw. Na even googelen kwam ik erachter dat het een Noorse is die vakantiehuisjes verhuurt. Ik heb er meteen een geboekt. Nu ik een week de tijd gehad heb om onderzoek te doen, wordt het tijd om een rapport te schrijven, zoals gevraagd in telegramstijl. Ik zet een kop koffie en start mijn laptop op.

Naam: Ingrid Andersen
Adres: Flakkhaugen 17, Flakk, Noorwegen
Geboortedatum: 19 april 1976 (op maandag)
Burgerlijke staat: volgens burgerlijke stand gehuwd met Olav Vinje (trouwdatum: 7 juli 1997)
Opleiding: Culturele antropologie aan universiteit van Oslo (1992 tot 1997)
Werk: beheerder van tiental vakantiehuisjes (www.hytteflakk.no) Elke morgen 10.00 maakt mevrouw ronde langs huisjes, duur: twee uur.

Uiterlijk: ong. 1.75 lang, stijl blond haar tot op schouders, helderblauwe ogen, breed maar slank postuur. Draagt voornamelijk sportieve kleding en wandelschoenen. Ziet er altijd opgewekt uit, lacht vriendelijk naar iedereen.
Kinderen: geen, volgens burgerlijke stand. Wel komt iedere dag rond vier uur jongen van ongeveer acht jaar theedrinken bij mevrouw.
Weekend: mevrouw blijft thuis, lezen op bank of schrijven achter bureau. Geen televisie ontdekt.
Shoppen: twee keer per week boodschappen in Flakk. Duur: anderhalf uur
Bezoek: op werkdagen rond vier uur jongetje theedrinken, blijft tot vijf voor half zes, sprint dan weg (moet om half 6 thuis zijn?). Donderdagavond bezoek van man in een grijze BMW (kenteken AV43634), keek goed om zich heen, verdween gehaast in huis. Ergens na twee uur ’s nachts vertrokken, om zes uur niemand te zien, auto weg.

Persoonlijke observeringen:
– Echtgenoot niet gezien. Volgens gemeente werkzaam als administrateur bij groot bedrijf. Onofficiële scheiding?
– Mevrouw heeft zwak voor theejongen. Neemt hem op schoot en knuffelt hem vaak. Relatie?
– Mevrouw kan niet tegen natte doekjes. Waslijn achter huis vol vieze doekjes. Verzamelt ze elke morgen bij ronde langs huisjes. Smetvrees?
– Woensdag in huis gekeken. Niets bijzonders, sobere leefstijl. Tweepersoonsbed, aan een kant beslapen. Boek onder matras, Sleeping Murder van Agatha Christie. Stukken onderstreept. Waarom? Boek besteld voor onderzoek.

Ik sla het bestand zorgvuldig op achter een wachtwoord en sluit mijn laptop af. Mijmerend kijk ik uit het raam. Waar is de echtgenoot van deze mevrouw? Waarom bewaart ze een boek met onderstreepte stukken onder haar bed? En wie was die man die op bezoek kwam? Zo langzamerhand begin ik me af te vragen of Ingrid Andersen wel de vrolijke huishoudster is die ze lijkt te zijn. Wat voert ze in haar schild?