#10 Kunstwerk

      2 Reacties op #10 Kunstwerk

Opdracht #10: Duik in een kunstwerk

Na mijn heftige gesprek met Ingrid plof ik uitgeput op de bank. Wat moet ik hier nu mee? Rapporteren aan Cosijn & Co, met als gevolg dat Ingrid opgepakt wordt en Björn bij zijn slechte pleegouders moet blijven? Of niet rapporteren en mijn nieuwe baan op het spel zetten? Misschien is er nog een derde mogelijkheid: de halve waarheid rapporteren. Zouden ze daar achter komen bij Cosijn? Mijn oog valt op het schilderij dat boven de televisie hangt. Het is een vierkant schilderij van twee rode klaprozen, een grote en een kleinere, met een achtergrond in aardetinten. Linksboven gaat de kleur richting goud, waardoor het net lijkt alsof de bloemen overgoten worden door zonlicht. Tussen de stelen van de rozen lijken letters te staan, van die vulpenletters die mensen vroeger leerden schrijven. Zou Ingrid dit schilderij zelf hebben uitgezocht? Dat moet haast wel! Ik kijk in de hoek van het schilderij. Het is niet gesigneerd. Zou Ingrid het zelf hebben gemaakt? Ik ben geen schildersspullen tegengekomen bij haar, maar ik ben ook niet op haar zolderkamer geweest. Die grote klaproos is zij natuurlijk zelf, dan is de kleine klaproos Björn. En pas als zij bij elkaar zijn, gaat haar dag stralen, vandaar dat goud. In het goud lijken zwarte contouren van hokjes zichtbaar. Ik stel me zo voor dat dat gaat over de hokjes waarin de maatschappij de mensen stopt. Je moet voldoen aan de algemene norm, anders hoor je er niet bij. Neemt ze daar in dit schilderij afstand van, of wil ze laten zien dat die hokjes het geluk overschaduwen? Wat zouden de letters betekenen? Ik kan ze niet lezen, misschien is dat ook niet de bedoeling. Ik fantaseer nog even verder: misschien heeft ze wel jarenlang brieven aan haar zoon geschreven die ze nooit op de bus durfde te doen, of misschien gaat het over een brief aan haar advocaat omdat ze haar zoon graag terug wil. Misschien is het een symbool voor haar radeloosheid, die haar heeft doen besluiten contact te zoeken met de man van het boek.

2 reacties op “#10 Kunstwerk

  1. Hay van den Munckhof

    Een mooi en goed geschreven stukje, al ken ik het verdere verhaal niet en kan ik dus weinig verstandigs over de inhoud zeggen.
    In het midden zie ik wat veel ‘zou’ of ‘zouden’ en in het laatste stuk drie keer achter elkaar ‘misschien’. Dat laatste deed je misschien bewust? Een paar keer ‘zou’ zoo ik wel schrappen.

  2. AllieCalhoun

    Bedankt voor de tip! Wat voor woord zou ik kunnen gebruiken ter vervang? Dat het wel een mogelijkheid blijft, geen feit nog? Die drie keer misschien was inderdaad express. Ik hou van dat stijlfiguur.

Gesloten voor reacties.