Verkeerslichten gewijzigd

      Reacties uitgeschakeld voor Verkeerslichten gewijzigd

Bij een kruispunt waar ik dagelijks langs fiets, staan bordjes die ik eerst heel raar vond, maar die ik bij nader inzien heel geruststellend vind.

Een poosje geleden lag het kruispunt eruit. Er waren verkeersregelaars die floten als de fietsers mochten (alle richtingen tegelijk, dat kan in Groningen) en andere mensen in fluorescerende kleding deden iets met kabels. Toen stonden de bordjes er al: ‘verkeerslichten gewijzigd’. Ik grapte toen nog dat de bordjes met ‘verkeerslichten buiten werking’ waarschijnlijk op waren.

Later vroeg ik me af waarom die bordjes er bleven staan, lang nadat de verkeersregelaars naar huis waren. En ik denk dat ik het weet. Er zijn mensen die weten wanneer ze aan de beurt zijn. Mensen die net als ik elke dag langs dat kruispunt komen. Die zich schrap zetten als ze weten dat ze bijna mogen. Voor die mensen staan er waarschuwingsborden. Let op, de volgorde is veranderd, dus je moet even kijken wanneer je mag.

Ondertussen heeft mijn onderbewuste de hint opgepikt: hier valt een routine te bestuderen. Dus ja, nu weet ik wanneer ik aan de beurt ben. Nu maar hopen dat ze bij de volgende verandering weer bordjes neerzetten.