Veel heil en zegen

      Reacties uitgeschakeld voor Veel heil en zegen

Heeft iemand dat al tegen je gezegd vandaag? Meestal zeggen we ‘gelukkig nieuwjaar’ of ‘de beste wensen’. ‘Veel heil en zegen’ is wat ouderwets misschien, of iets te heftig om zomaar uit te spreken. ‘Heil’ betekent zoveel als dat je leven heel zal zijn, niet alleen wat betreft gezondheid, maar wat betreft alles in je leven. En zegen…

In de eerste minuten van het nieuwe jaar stond ik met mijn man voor het huis te kijken naar het vuurwerk. Ik woon in een flat, dus we hadden een prachtig uitzicht. Ik herinnerde me hoe ik hier vorig jaar ook stond, wat er toen anders was, hoeveel krachtiger ik er nu stond te kijken dan een jaar geleden. Om mij heen schoten de prachtigste pijlen de lucht in en een halve maan keek mee. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken. Op de foto is de maan bijna niet te zien, maar in het echt was hij veel groter. Het gaf een extra dimensie aan het vuurwerk.

Er is al jaren een hoop te doen over vuurwerk. Je mag het minder lang afsteken, er komen vuurwerkvrije zones en er gaan stemmen op om particulier vuurwerk af te schaffen. Net als bij de zwartepietendiscussie zijn er voor- en tegenstanders. Wat ik gisteravond dacht, is dit: wat is het eigenlijk raar dat we het jaar begínnen met vuurwerk. Het zou veel logischer zijn als we het jaar ermee afsloten. Nu beginnen we het jaar vol goede voornemens van gezondheid, vrede, en wat al niet meer, en breken die voornemens meteen door al dat vuurwerk. Er zijn een heleboel mensen en huisdieren voor wie al die knallen traumatisch zijn (denk aan militairen en vluchtelingen), er belanden elk jaar weer honderden slachtoffers in het ziekenhuis, omdat zij of mensen om hen heen niet voorzichtig waren met vuurwerk en als de show over is hebben we onze leefomgeving behoorlijk vervuild. Eigenlijk zouden we het jaar ermee moeten eindigen, zodat we het nieuwe jaar kunnen beginnen met een schone lei.

Mensen vragen altijd: heb je nog goede voornemens? Sinds een paar jaar spreek ik ze niet meer uit. Het is altijd een teleurstellende onderneming. Maar ik heb stiekem wel hoop in mijn hart. Hoop dat het me lukt om een paar dingen anders te gaan doen. Wat, daar praat ik maar niet over. Dat zeg ik liever als het is gelukt.

Ik wil bij deze al mijn lezers veel heil en zegen wensen voor het nieuwe jaar. Proost!