Vakantieklus

      4 Reacties op Vakantieklus

Nog even en het schooljaar is weer voorbij. En of we ernaar uitkijken! Leerlingen zijn er echt aan toe en hun docenten niet minder. Nog even doorbijten, maar dan heb je ook wat: zes weken heerlijke rust. Of toch niet?

Vorige week las ik een artikel op de website van rtlnieuws waar mijn nekharen spreekwoordelijk van overeind gingen staan. Werkende ouders waren in paniek vanwege de oprukkende juni-vakantie. Paniek alom, want nu moeten al die tweeverdieners opvang regelen. Stomme school.

Op zich kan ik nog enigszins begrip opbrengen voor de problemen van zo’n extra weekje tussendoor. Maar dat was niet alles. Ik citeer: ‘Oonincx [Muriel Oonincx van Famme.nl, red.] heeft “sowieso het gevoel” dat er nooit eens een “normale maand zonder vrije dagen is”. “We hebben het er vaak over op het schoolplein. Zes weken zomervakantie is al een klus voor ouders.”‘

Wát? Ga je schamen! Dat was mijn eerste reactie toen ik dit las. Het is nu dus blijkbaar al zo erg, dat het werk van ouders belangrijker is dan hun kind. Het is niet meer fijn dat het lukt om twee banen te combineren met de zorg voor kinderen, nee, het is een KLUS om de zorg voor kinderen te combineren met twee banen. Het is heel makkelijk voor mij om hier enorm af te gaan geven op tweeverdieners zonder zelf kinderen hebben, dus laat ik mij beperken tot wat ik er wél over weet: vanuit mijn vak als docent.

Kinderen hebben vakantie nodig. Vrije dagen horen leuk te zijn. Ik maak mij enorm zorgen als kinderen niet graag naar huis gaan. Het moet niet zo zijn dat leerlingen de boodschap meekrijgen dat ze lastig zijn zodra ze niet op school zitten. Ik ben absoluut niet tegen emancipatie en ik vind ook niet dat alle papa’s thuispapa’s moeten zijn, maar ik denk wel dat het belangrijk is om samen een balans te vinden waarin er ruimte is voor je kind. (Dan heb ik het natuurlijk niet over alle ouders die de opvoeding in hun eentje moeten doen. Niets dan respect voor hen!)

Wat betreft vrije dagen en ongemak: alle scholen hebben een jaarrooster, waarin al vanaf het begin van het schooljaar alle rare dagen en vakanties staan aangegeven. Kun je er vast rekening mee houden.

4 reacties op “Vakantieklus

 1. karlienvh

  Als alleenstaande werkende moeder is het ook puzzelen geblazen, maar dat weet je natuurlijk op voorhand he. Hier duurt de zomervakantie overigens 2 volle maanden. Ik kijk er niet naar uit, ook omdat het dan dubbel zo druk is op het werk en mijn dochter die nogal behoefte heeft aan regelmaat die dan ook helemaal kwijt raakt. Een week 3 dagen speelpleinen en 2 dagen bij oma, een week met het koor naar Frankrijk (dus ook geen kindgerichte vakantie, maar ze wilde liever mee dan bij oma blijven), dan weer 3 weken tussen speelpleinen en oma, en dan een maand bij oma aan de zee, waarvan maar 10 dagen met mama erbij. Voor mijn dochter hoeft het niet, vakantie, tenzij we samen op reis gaan, maar die zit natuurlijk ook nog maar op de kleuterschool, haar enige klacht is dat ze zo op het eind van het schooljaar eigenlijk niets meer leren. Ze gaat haar schoolvriendinnetjes ook vreselijk missen, vrees ik.

  Maar nu in paniek raken, dat snap ik toch niet, of is de vakantie bij jullie plots last minute op een andere datum gezet? Als ik nu nog geen opvang geregeld had, zou ik ook beginnen panikeren, maar dat ligt dan toch alleen aan jezelf, je kunt al maanden op voorhand allerhande kampjes en speelpleinen boeken.

 2. jacquelineblogt

  Marieke, allereerst denk ik dat jij gelijk hebt wat de vakanties betreft. Het is al jaren een trend dat werkende ouders het maar wat lastig vinden om kinderen te hebben tijdens de vakanties. Mijn kleinkinderen hebben ook (vanaf september weer) twee werkende ouders. Moeder is een kei in planning, die heeft iedere vakantieweek iets bedacht voor de twee oudsten: allerlei leuke dingen, dus het kan wel. Goed, het kost moeite maar wat dan nog? Investeren in je kinderen is de beste investering die je in je leven kunt doen.

 3. Tja Huizing

  Misschien denk je er anders over als je zelf ook kinderen hebt. Natuurlijk gaan kinderen voor het werk. Het werkt echter niet altijd zo. Sommige ouders moeten wel.

Gesloten voor reacties.