Swipe

      Reacties uitgeschakeld voor Swipe

Betalen met contant geld is achterhaald. Het aantal pintransacties stijgt al jaren en ook bestellen via internet is booming business. Door corona is dat allemaal nog extra in een stroomversnelling geraakt. Contant geld is onhandig en vies, pinnen en internetbankieren zijn makkelijk en snel.

Digitaal betalen heeft wel consequenties voor ons uitgeefgedrag. Als je pint of online betaalt, heb je minder last van betaalpijn en breekangst. Betaalpijn betekent dat je het ‘voelt’ als je geld uitgeeft. Als je contant betaalt, voel je dat meer dan wanneer je pint. Toen ik een jaar of 11 was, ging ik een dwarsfluit kopen van mijn spaarrekening. Vraag me niet waarom, maar het was niet mogelijk om dat geld van mijn spaarrekening bij bank A over te maken naar mijn gewone rekening bij bank B. Daarom moest ik het geld oppinnen bij bank A en met een dikke envelop biljetten op zak de straat schuin oversteken om het geld bij bank B weer te storten. Dat moment vergeet ik nooit meer. Hoewel ik nu maandelijks veel meer geld binnen zie komen op mijn bankrekening dan ik toen in handen had, voelt het nog steeds als het meeste geld dat ik ooit bij elkaar heb gehad. En die dwarsfluit zal altijd voelen als een kostbaar bezit.
Breekangst heeft te maken met briefgeld. Als je een briefje van 20 hebt, wil je dat liever heel laten. Dan denk je dus twee keer na voordat je er iets kleins van koopt. Als je pint, zie je je saldo niet de hele tijd en voel je die barriëre niet.

Tot zover mijn bijdrage aan je algemene ontwikkeling (bron: nieuwsuur, november 2016, gebruikt in Nieuw Nederlands klas 2 havo/vwo). Hoe ik hierbij kom, is dat ik laatst iets bestelde op Amazon, via de app. We hebben daar een account en dat is gekoppeld aan onze creditcard. Dat is op zich niets bijzonders. Ik heb van meer webwinkels een app met een account waar onze betaalgegevens aan gekoppeld zijn. Dat is makkelijk, maar alsnog moet je een paar keer doorklikken voor je wilt bestellen. Geen betaalpijn en breekangst, maar nog wel een minidrempeltje.
Niet bij Amazon! Het enige wat je hoeft te doen is een balkje met ‘swipe om nu te bestellen’ naar rechts vegen en alles wordt voor je geregeld. Dat gaat wel heel erg makkelijk…

PS: Als je dat bestellen-door-te-swipen ook eens wilt proberen, bestel dan Marrah van Ninja Paap-Luijten! Voor de fans van Oragayn 🙂