Sparen

      Reacties uitgeschakeld voor Sparen

Weet je nog hoe het voelt om ergens heel lang voor te sparen en het dan eindelijk, eindelijk te kunnen kopen?

Als kind heb ik zo’n vijf jaar lang gespaard voor een dwarsfluit. Zo’n heel goede, met een zilveren kop en open kleppen. Ik kreeg in die tijd een heleboel rapporten en mijn opa en oma vonden dat altijd gelegenheden om gul te zijn. Vermoedelijk hebben zij zo’n 80% van mijn dwarsfluit betaald. Maar ik legde het allemaal aan de kant, stortte het op mijn spaarrekening. Toen ik eindelijk een nieuwe dwarsfluit ging kopen, moest ik het geld opnemen en bij een andere bank op mijn lopende rekening storten. De banken zaten tegenover elkaar, maar ik vergeet nooit meer hoe spannend dat was, die vijftig meter met een envelop vol geld over straat. Brr!

Vroeger zag je iets moois in de winkel en dan zei je moeder: ‘Ga er maar voor sparen.’ En als je dan keurig het hele bedrag bij elkaar had gespaard, ging je naar de winkel en kocht je het. Tegenwoordig vinden ‘we’ nog steeds dat het zo zou moeten, maar in de praktijk gaat dat bijna niet. Producten en aanbiedingen zijn zo vluchtig, dat je de tijd niet hebt om eerst te sparen. Je kunt niet eerst rustig naar huis gaan en sparen, want tegen de tijd dat je het geld bij elkaar hebt, is de aanbieding verlopen of is er al weer een nieuwe versie van het product uit.

We moeten dus andersom sparen en dat kan op twee manieren: of eerst geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt en dan ‘achteruit’ sparen en je lening afbetalen – met alle financiele onzekerheid en mogelijke problemen van dien. Of je spaart eerst een x-bedrag bij elkaar en zoekt er daarna een product voor uit. Met als risico dat je duurder uit bent, omdat je een eerdere aanbieding hebt moeten laten schieten.

Ik ben blij dat ik in mijn jeugd heb mogen ervaren hoe het is om ergens lang voor te sparen en het dan pas te kopen. Na vijf jaar had ik nog lang niet genoeg voor een dwarsfluit, maar ik was wel over de helft en mijn ouders legden het verschil bij. Voor mijn spaargevoel maakte dat uiteindelijk niet uit. Ik hoop dat de ouders van nu het voor elkaar krijgen om, ondanks de rare markt van tegenwoordig, toch hun kinderen iets van dit spaargevoel mee te geven. Zodat ook die generatie leert dat je niet altijd zomaar alles kunt kopen wat je hebben wilt.

Wat is het grootste / duurste / bijzonderste waar jij ooit voor gespaard hebt?