Soms

      2 Reacties op Soms

Soms is minder dan de helft, dacht ik gisteravond vlak voordat ik in slaap viel. Als je soms het ene doet en soms het andere, blijft er een stukje over wat je niet weet. Het is bijna wiskunde: drie keer soms is honderd procent, soms en meestal is ook honderd procent, maar soms en soms komt niet verder dan zo’n 85%.

Misschien herkennen jullie dat helemaal niet, maar ik heb vaak een gevoel bij vage woorden. Hierboven probeer ik uit te leggen hoe ik soms ervaar, maar dat hoeft totaal niet hetzelfde te zijn als hoe jullie dat woord ervaren. Daar komen denk ik ook veel miscommunicaties vandaan.

Ook zo’n beruchte is zo en straks. In een bepaalde situatie kan de één zeggen ‘tot zo’, terwijl de ander met ‘tot straks’ hetzelfde moment bedoelt. En wanneer is straks niet meer groot genoeg en gebruik je iets als ‘tot vanavond’? Ik denk dat ik ‘tot zo’ zeg in situaties waarin het maximaal 2 uur duurt. Straks is minstens een dagdeel verder en als ik ’s morgens vroeg het huis uit moet voor mijn werk, zeg ik ‘tot vanmiddag’ of ‘tot vanavond’,  afhankelijk van hoe laat ik thuis denk te komen.

Als ik schrijf, ben ik soms heel concreet over dingen als tijd, en soms houd ik het wat algemener. Vooral bij historische fictie in een ver verleden heb je vaak geen klok tot je beschikking. Dan moet je wel. En die andere vijftien procent? Misschien kan iemand anders dat ontdekken in mijn werk.

Hoeveel is bij jou soms?

2 reacties op “Soms

 1. Miranda

  Ik kreeg vooral een gevoel bij het woord ‘straks’. Daarbij ontstaan nog wel eens misverstanden met mijn kinderen:
  Ik:
  ‘Hang je je jas even op?’
  Kind:
  ‘Ja, straks.’
  Ik:
  ‘Nee nu.’
  Kind:
  ‘Nee, straks, even dit afmaken.’
  Ik:
  ‘Oké, als je het straks maar wel hebt gedaan.’
  Kind:
  ‘Jaha.’
  Half uur later.
  Ik:
  ‘Waarom heb je je jas nog niet opgehangen?’
  Kind:
  ‘Ik zei toch dat ik het straks zou doen?’
  Ik:
  ‘Dat is toch al geweest.’
  Kind:
  ‘Nee, ik doe het zo.’

  Opvallend is dat ‘straks’ altijd veel korter duurt als ze willen dat ik iets voor hen doe. ;-D

Gesloten voor reacties.