Schrödingers asielzoeker

      Reacties uitgeschakeld voor Schrödingers asielzoeker

The Big Bang Theory is niet alleen een leuke sitcom, maar soms ook heel leerzaam. Zo bracht  deze serie mij het concept van ‘Schrödinger’s cat‘ bij, een gedachte-experiment uit de quantummechanica. Als je een kat in een doos stopt met vergif dat misschien wel of misschien niet vrij komt en de kat vergiftigt, dan kan, zolang de doos dicht is, die kat zowel levend als dood zijn. Dat weet je niet, het kan allebei.

Dus – daarvoor had The Big Bang Theory deze theorie nodig – als je iemand leuk vindt en je maakt er geen werk van, dan kun je ervan uitgaan dat die ander je ook leuk vindt, of je kunt ervan uitgaan dat de ander je niet leuk vindt, net wat jij wilt. Kies dus de optie die je het meest bevalt.

Laatst kwam ik onderstaand plaatje tegen op social media. In deze onrustige tijden stoppen we de asielzoekers in een doos en doen een gedachte-experiment. We gaan ervan uit dat ze tegelijkertijd onze banen stelen en met een uitkering thuis op de bank zitten. We vinden het onmenselijk dat Oost-Europese landen hun grenzen sluiten, maar willen tegelijkertijd geen grote opvangcentra bij ons in de gemeente. Onthoud, het is maar een gedachte-experiment. De realiteit is, dat we uiteindelijk het deksel van de doos moeten halen.

//platform.twitter.com/widgets.js