Perspectief

      Reacties uitgeschakeld voor Perspectief

Disneyfilms hebben soms meer diepgang dan je in eerste instantie zou denken. Zo bleef deze quote mij bij uit de film Kung Fu Panda 3:

I’m not trying to turn you into me, I’m trying to turn you into you!

Meester Shifu sprak deze woorden tot Po, de pandabeer, die wanhopig probeerde net zo te worden als zijn docent.

Po and Shifu

Wat me zo aanspreekt in deze quote, is dat dit uiteindelijk de kern van het onderwijs is: zorgen dat leerlingen de beste versie van zichzelf worden. Daar komt gelijk al passend onderwijs bij om de hoek kijken. Niet verwachten van leerlingen dat ze voldoen aan een maatstaf die voor iedereen geldt, maar hen laten groeien binnen hun eigen mogelijkheden.

Dat laatste staat natuurlijk op gespannen voet met de huidige onderwijspraktijk, waarin gestandaardiseerde toetsen, al dan niet van het CITO, een belangrijke rol spelen. Persoonlijk vind ik die toetsen soms best wel nuttig (dan denk ik bijvoorbeeld aan de taaltoetsen die in de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden afgenomen, waardoor je als docent een aardig beeld krijgt van de capaciteiten van de leerlingen, al is het een momentopname), mits ze als middel en niet als doel worden ingezet.

Deze quote betekent ook dat ik mijn verwachtingen op het gebied van Nederlands mag bijstellen. Niet alle leerlingen hoeven boekenwormen te worden, niet alle leerlingen zullen later met hun verhaal of gedichten in de boekwinkel liggen, niet alle leerlingen zullen grammatica gaan waarderen. Dat moet ik ook niet van hen verwachten. Maar ik mag hen wel coachen en stimuleren om op een voor hen haalbare manier taalvaardiger te worden. En als er dan toevallig één enthousiast wordt van grammatica, een prachtig boek of een creatieve schrijfopdracht, dan voel ik me een gezegend mens.