Nadelen van proeflezen

      Reacties uitgeschakeld voor Nadelen van proeflezen

Nu ik Nederlands studeer, lees ik veel boeken. Op dit moment ben ik bezig voor een vak over Jeugdliteratuur, waarvoor ik vijfentwintig jeugdboeken moet lezen. Het leek me een mooie gelegenheid om bekende, klassieke titels te lezen, zoals bijvoorbeeld Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt en Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman.

Als je veel schrijft en veel proefleest voor anderen, leer je kritisch naar teksten te kijken. Probleem: dat wordt een tweede natuur. Je kijkt niet alleen kritisch naar je eigen teksten of teksten die je moet proeflezen, maar ook naar boeken die je leest. Boeken die al sinds jaar en dag bestaan in de huidige vorm, die door heel veel mensen gelezen zijn en bovendien bekroond met prijzen.

Torenhoog en mijlenbreed vond ik niet om door te komen. Toen ik ongeveer op de helft was, had ik de neiging een potlood te pakken en hele stukken te schrappen. Zo’n lange aanloop naar waar het eigenlijk over gaat, is helemaal niet nodig. Dit kan korter, dat is dubbelop. Schrijven is schrappen.
Hetzelfde overkwam me met Kinderen van Moeder Aarde. Ook dat verhaal duurde eeuwig.

Ik weet wel dat het niet eerlijk is om met ogen van nu naar boeken van toen te kijken. De tijd verandert en daarmee verandert ook de algemene schrijfsmaak. Het is echt van deze tijd dat boeken vlot moeten zijn, to the point, less = more, show-don’t-tell. In andere tijden dacht men daar anders over en dat leverde dan natuurlijk ook andere literatuur op. Louis Couperus kwam in Noodlot bijvoorbeeld weg met ongelofelijk veel tell. Dat zou nu echt niet meer kunnen.

Dus probeer ik mijn radar uit te zetten en te genieten van boeken zoals ze er zijn. In De kloof van Jan Terlouw valt het me nog wel op dat hij veel tell gebruikt en veel in beeld is als schrijver (expliciet auctoriaal) maar ik stoor me er niet aan. Voor een deel komt dat ook doordat hij veel vaart in zijn verhaal heeft. Ik blijf toch een kind van mijn tijd.