Lekke band

      Reacties uitgeschakeld voor Lekke band

Het is alweer even geleden dat de avondklok werd afgeschaft. Die hele tijd heb ik rondgelopen met een blogidee, maar het kwam er maar niet van om het op te schrijven. Omdat ik het toch een waardevolle observatie vond, wil ik dit alsnog met jullie delen.

Ik werk vijf dagen in de week en fiets dan ’s morgens rond kwart over 6 door het centrum van Groningen. Het is dan heerlijk rustig op de weg. Op marktdagen zijn de marktkooplui al druk bezig om hun kramen op te bouwen. Soms kom ik een vrachtwagen met voorraad of een wagen van de stadsdienst tegen, maar ik kan vrijwel ongehinderd doorsjeezen. Mijn favoriete moment van de dag.

Wat mij vlak na het afschaffen van de avondklok ineens opviel, was dat ik moest uitwijken voor glas. Op zich is dat heel normaal in de binnenstad. Mensen gaan uit of kopen ’s avonds bier, drinken (te) veel en op de een of andere manier resulteert dat in glas op de weg. Toen ik uitweek voor een plas groene scherven realiseerde ik me echter dat het al heel lang geleden was dat ik hoefde uit te wijken voor glas op de weg. Door de lockdown gingen mensen ’s avonds niet meer de straat op, werden dus niet in het openbaar dronken en gooiden hun lege bierflesjes niet meer gefrustreerd op de Groningse straatstenen.

Wat ik me dan direct afvraag, is of de gemeente ook minder veegwagens heeft hoeven inzetten tijdens de lockdown (ja, waarschijnlijk, natuurlijk!) en interessanter: of de fietsenmakers het ook gemerkt hebben in de omzet.