Klokslag

      Reacties uitgeschakeld voor Klokslag

Soms dénk ik dingen waarvan ik denk: waar haal ik het vandaan.

Een paar keer per week ga ik ’s morgens vroeg met de bus van 6.59 naar mijn werk. Bij de bushalte staat een electronisch bord waarop aangegeven staat hoe laat het is en over hoeveel minuten de bus verwacht wordt. Voordat ik verder ga met vertellen, wil ik hier benadrukken dat ik echt helemaal niets beters te doen heb in die paar minuten. Terwijl ik op de bus sta te wachten, kijk ik namelijk naar het samenspel tussen de tijd en de minuten tot de volgende bus. Ik neem je mee in deze ervaring.

Als ik aan kom lopen, is het 6.55. Daaronder staat dat het nog vier minuten duurt voordat de bus komt. Dan is de bus op tijd. Maar de vraag is, of dat zo blijft. Dat hangt af van welk getalletje het eerst verspringt. Als het aantal minuten op drie springt, voordat het 6.56 wordt, dan is de bus op tijd. Als het eerst 6.56 wordt, terwijl het aantal minuten nog op vier staat, dan komt de bus dus eigenlijk pas om 7.00. Klokslag zeven. Ik begon na te denken over die uitdrukking, klokslag zeven. Dat komt natuurlijk van de tijd dat de mensen wisten hoe laat het was omdat de klok in de toren van de kerk de uren sloeg. Het bracht mij op deze gedachte:

Klokslag één is en veel preciezere tijd dan klokslag twaalf.

Als je afspreekt dat je ergens om klokslag één uur bent, dan heb je nauwelijks speling. De klok slaat maar één keer en dan moet je er zijn. Maar als je ergens om klokslag twaalf hebt afgesproken, dan kun je nog een beetje te laat komen. De klok beiert dan namelijk wel twaalf keer!

Wat heb je aan deze wetenschap? Helemaal niets natuurlijk. Behalve dan dat je weet wat voor idiote dingen ik denk ’s morgens om klokslag zeven.