Inspiratie

      Reacties uitgeschakeld voor Inspiratie

soap-bubble-308138_960_720In deze tijd van het jaar zijn schrijvers ineens niet de enige groep mensen die inspiratie nodig hebben. Iedereen die Sinterklaas wil helpen met gedichten schrijven, moet eraan geloven. Ineens willen mensen ‘echt niet gestoord worden’, zijn ze op zoek naar ‘ingevingen’ en verdubbelen de plagiaatcijfers.

Inspiratie lijkt een toverwoord. Het is afkomstig van het Latijnse werkwoord inspiro, dat inademen of inblazen betekent. Het hele idee van inspiratie is dus dat je wacht tot iets je komt aanwaaien. En tja, zo werkt het niet.

Natuurlijk bestaan er geniale ingevingen. Meestal komen die tijdens de afwas, als je onder de douche staat of bijna in slaap valt. Onhandige momenten dus, maar ook momenten waarop je hoofd even ‘vrij’ heeft. Maar voor het grootste deel is het een kwestie van doorzetten. Achter je computer gaan zitten en net zo lang blijven zitten totdat je iets op papier hebt. Actief bedenken waarover je wilt schrijven, wat er gebeurd kan zijn, wie je hoofdpersoon is en waarom hij toch altijd een geruite onderbroek draagt.

Schrijven is een vak. Als je wacht totdat het je komt aanwaaien, dan kun je lang wachten en komt er erg weinig op papier. Schrijven is hard werken en daar moet je toch echt zelf iets voor doen.