Inruilwaarde

      Reacties uitgeschakeld voor Inruilwaarde

Meestal let ik niet zo heel goed op als er reclame is op televisie, maar laatst bleef er een zinnetje hangen. ‘Bereken uw inruilwaarde op Renault.nl’. Ik begrijp heel goed dat bedoeld werd: ‘Bereken de inruilwaarde van uw auto,’ maar dat zeiden ze niet.

Over het algemeen zijn we het er met elkaar over eens in Nederland dat mensen geen voorwerpen zijn die inwisselbaar zijn. Iedereen is uniek en van onschatbare waarde. Toch kan het in economisch moeilijke tijden voelen alsof je een inruilwaarde hebt. Ik denk dan aan oprotpremies en reorganisaties. Anderhalve eeuw geleden was het al niet beter. Voor jou tien anderen, die stonden te springen om jouw baan.

In deze week voor Pasen krijgt dit woord voor mij een heel andere betekenis. Laatst las ik van C.S. Lewis ‘Het betoverde land achter de kleerkast’. Edmund had zijn vrienden verraden en volgens de oude regels had de Witte Tovenares daarom recht op zijn bloed. Het lukte de grote leeuw Aslan om de Witte Tovenares op andere gedachten te brengen. Hij ruilde Edmunds bloed voor zijn eigen, zodat Edmund een nieuwe kans kreeg.

‘Want God had de wereld zo lief, dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’ Johannes 3:16 (NBV).