Ingehaald

      Reacties uitgeschakeld voor Ingehaald

Als je nog geen twintig bent en je bereikt iets, dan is dat een hele prestatie. Mensen zeggen dan dingen als: ‘en dat op jouw leeftijd al!’ Maar hoe ouder je wordt, hoe vaker je wordt ingehaald door jongere mensen, die precies hetzelfde doen wat jij doet, maar dan veel eerder.

Deze week werd ik daar weer even heel bewust van. Maandag had ik een schrijfworkshop van schrijver Daan Heerma de Voss. Hij is één jaar ouder dan ik, maar heeft al drie boeken op zijn naam staan, waarvan de eerste uitkwam toen hij achttien was. Ineens besefte ik: dat ga ik nooit meer halen! Ik kan niet ontkennen dat het mij enigszins jaloers stemde.

Ik herken het gevoel van toen ik een jaar of veertien was en sommige klasgenootjes virtuoos hoorde musiceren. Zij waren al op zevenjarige leeftijd begonnen. Ook toen al besefte ik dat ik die ‘achterstand’ nooit meer zou kunnen inhalen.

Tegelijkertijd realiseerde ik me, dat ik weer andere dingen gedaan heb met mijn leven. Er zullen vast ook mensen even een beetje jaloers zijn geweest toen ik mijn diploma’s haalde en een lieve man trouwde. Bovendien zijn mijn prestaties niet minder waard als ze door anderen op jongere leeftijd geëvenaard zijn. En daarom blijf ik mijn best doen om dat boek in de winkel te krijgen. Dan maar niet op mijn achttiende.