In beweging

      Reacties uitgeschakeld voor In beweging

Soms zeggen leerlingen tussen neus en lippen door dingen die een veel diepere betekenis hebben dan ze zelf vermoeden. Ik zat met een beweeglijke klas TL-lers in een aardrijkskundelokaal, zo eentje waar achterin een enorme wereldkaart aan de muur hangt aan beweegbare rails. Een leerling botste tegen die kaart aan, wat aan een andere leerling de uitspraak ontlokte: ‘He joh, met jouw gedrag laat je de hele aarde bewegen!’

In je eentje de hele aarde bewegen, het is nogal wat. Toch proberen we dat met elkaar steeds weer. Met Serious Request zamelen we geld in voor een goed doel, we zijn op onze manier bezig met het milieu of willen graag beroemd worden of iets voor anderen betekenen. Vaker nog zakken we moedeloos terug op de bank na het zien van het zoveelste rampenjournaal. Wat kunnen wij in ons eentje daar nou tegen beginnen?

Vandaag herdenken we dat een Kerstkind de hele aarde in beweging kreeg en de hemel erbij. Engelen zongen een prachtig lied, van heel ver kwamen wijze mannen naar de stal en van dichterbij de herders. En nog steeds wordt overal ter wereld kerst gevierd. Soms heel stilletjes, omdat het eigenlijk niet mag. Soms heel uitbundig, met lichtjes, een overdadig versierde boom en een flinke hoeveelheid cadeaus. In een ziekenhuis pinkt een oude, ziekelijke vrouw een traantje weg bij het ‘Stille nacht’ dat voor haar gezongen wordt, in een kerk verderop spelen kleuters de schaapjes van de stal in Bethlehem, in een donker huis leest een verbitterde man een thriller. Of je nu wel of niet gelooft in het Kerstkind, of je wel of niet omringd wordt door familie en tradities met kerst, of je nu uitkijkt naar deze tijd of het juist zo gauw mogelijk achter je wilt laten: kerst brengt nog altijd iedereen, op welke manier dan ook, in beweging.

Ik wens alle lezers van mijn blog gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2016!