Go!

      Reacties uitgeschakeld voor Go!

‘Kijk, daar loopt er één! En daar ook!’ Het is ’s ochtends vroeg en ik zit in de bus. Voor mij praten twee vrouwen over het ‘Pokemon-gedoe’ en iedereen die loopt en naar zijn telefoon kijkt, is verdacht.

Volgens mij zie ik al jaren mensen op hun telefoon kijken terwijl ze lopen. Je kunt namelijk enorm veel meer met zo’n smartphone dan alleen jagen op virtueel wild. Ik vermoed dan ook dat de meeste van de lopende voorbijgangers gewoon een ander liedje aan het opzetten was of hun moeder terugappte. Toch is er iets aan de hand, als ik mijn Facebook tijdlijn moet geloven.

Laat ik ermee beginnen te zeggen dat ik helemaal geen verstand heb van Pokemon. Ik ben er niet mee opgegroeid, ik ken alleen dat gele beestje en meer weet ik er ook niet van. Wat ik er wel van begrijp is dat sommige mensen er wel mee opgegroeid zijn en dat die mensen ineens erg gestimuleerd worden om de deur uit te gaan. Dat lijkt me op zich niet zo verkeerd, toch? Ik herinner me ook een heel maatschappelijk debat over het probleem van de nieuwe apparaten, waardoor niemand meer naar buiten gaat als het mooi weer is. Wat dat betreft is dit dus een heel gezonde app – het stimuleert je om van je luie gat af te komen.

Maar nee, dat heb ik weer verkeerd gedacht, want deze app schijnt helemaal niet gezond te zijn. Mensen veroorzaken botsingen en verliezen hun baan. Blijkbaar veranderen al die volwassen met-pokemon-opgegroeide mensen in een stel onverantwoordelijke tieners als ze Pokemon Go installeren op hun telefoon. Toch weer knap van die app – het houdt je jong. Daar kunnen al die antirimpelreclames niet tegenop.

En ik? Ik laat bijna de bus voorbij rijden omdat ik een e-book lees terwijl ik wacht. Daar heb ik heel die app niet voor nodig…