Geen nieuws

      Reacties uitgeschakeld voor Geen nieuws

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat het nieuws ons precies vertelt hoe de wereld niet in elkaar zit. Het nieuws vertelt ons namelijk dingen die afwijken van het normale. Meestal ontploffen er dus geen bommen, meestal wordt er niemand geliquideerd en meestal gaat het goed met grote bedrijven.

Ik begon te fantaseren en stelde me voor hoe een journaal eruit zou zien als er nieuws werd gebracht over hoe de wereld wel in elkaar zit. SBS6 probeert met Hart van Nederland een tussenvorm te vinden door naast de erge gebeurtenissen ook positief nieuws te brengen. Maar dat positieve nieuws is nog steeds de uitzondering: iemand heeft het guiness book of records gehaald met de langste modelspoorlijn of na drie jaar een weggelopen kat teruggevonden.

Maar wat nou als het NOS-journaal zou vertellen dat vandaag bijna alle kinderen in Nederland naar school zijn geweest? Behalve natuurlijk kinderen die ziek zijn, die naar de orthodontist moeten of gespijbeld hebben. Die cijfers komen nog. En het is geen unieke situatie in Nederland. Dit jaar alleen al heeft deze situatie zich al zo’n 50 keer voorgedaan. Stel je voor dat ze er een verslaggever op af zouden sturen, die dit zeer normale nieuws zou verslaan vanaf een willekeurige middelbare school in het land. Die mensen zou vragen wat ze ervan vinden dat de kinderen vandaag alweer keurig naar school zijn geweest.

Zo’n journaal zou misschien geen kijkcijferhit worden, maar het zou ons wel helpen beseffen hoe goed we het hebben in Nederland. We vinden het geen nieuws dat kinderen naar school kunnen, dat er altijd genoeg eten in de supermarkten ligt, dat iedereen in een ziekenhuis terecht kan als dat nodig is, en zo voort. En al die andere dingen, die het nieuws wel halen? Voedselbanken, gedoe met PGB’s, problemen met passend onderwijs? Dat wil ik absoluut niet bagatelliseren, want het zijn reeële problemen die opgelost moeten worden (en daarom in het nieuws komen). Maar laten we heel af en toe ook eens kijken naar alles wat er al wel goed gaat.