Geen nieuws

      Reacties uitgeschakeld voor Geen nieuws

Laatst las ik Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Hij schrijft daarin over de jaren dat hij werkte als correspondent in het Midden-Oosten. Hij beschrijft hoe we in de media een vertekend beeld krijgen van hoe dingen in het Midden-Oosten gaan. Dat komt bijvoorbeeld doordat dingen die ‘normaal’ zijn, geen nieuws zijn. In Nederland is dat niet zo erg, want we weten hoe het normaal gaat. Als we lezen over een ongeluk, dan weten we dat het meestal goed gaat in het verkeer. We hebben echter geen flauw idee wat ‘normaal’ is in het Midden-Oosten. Het enige wat we weten is wat we horen in de media. Dat zijn echter de uitzonderingen op de regel: dingen die altijd zo gaan, halen het nieuws niet, alleen de dingen die anders zijn. Dus is ons beeld van het Midden-Oosten gevormd door de uitwassen.

Dat dit toch ook in Nederland een probleem is, ontdekte ik laatst toen ik in het donker naar huis fietste. Ik passeerde vier jongens van een jaar of tien, twaalf met een migratieachtergrond die aan het spelen waren op straat. Onbewust zette ik mij schrap voor pogingen om mij aan het schrikken te maken of andere pesterijtjes. In plaats daarvan riepen de jongens ‘sorry mevrouw’, terwijl ze helemaal niks verkeerd deden.

Ik dacht over het voorval na. Voor een deel was mijn ‘schrap zetten’ gebaseerd op eerdere ervaringen met jongens van een zekere leeftijd (ongeacht afkomst). Bijna aanrijden, heel hard in je gezicht schreeuwen, straat (bijna) blokkeren – ik heb het allemaal meegemaakt. Maar hoe vaak ging het goed? Dat heb ik niet bijgehouden. Voor een ander deel had mijn ‘schrap zetten’ te maken met het beeld dat de media schetsen van jongens met een migratieachtergrond. Die komen namelijk alleen in het nieuws als ze iets hebben uitgespookt. Beleefde buitenlandse jochies zijn geen nieuws. En dat terwijl ik, als ik er even bij stil sta, veel meer aardige, beleefde, behulpzame allochtonen heb ontmoet dan nare.

Beeldvorming is een lastig concept. Dat is de laatste tijd al bij meerdere actuele onderwerpen gebleken. Nog lastiger is het om er iets aan te doen. Wat we wel kunnen doen is proberen ons bewust te worden van de beelden die we hebben en hoe die zijn gevormd.