Gedraag je

      1 reactie op Gedraag je

Laatst hoorde ik van iemand dat er een school is in de Randstad waar maar één regel is: je gedraagt je. En het werkt nog ook. Blijkbaar weten we allemaal donders goed hoe het moet.

Als ik mij voorbereid op een sollicitatiegesprek, probeer ik altijd de regels van de school te vinden. Soms staan die op de website, maar bij de meeste scholen vind ik ze in elk geval terug in de schoolgids. De regels van een school geven me vaak al veel informatie. Sommige scholen hebben uitgebreide schoolregels, waarin ze allerlei mogelijke situaties vangen en ook de consequenties vastleggen. Anderen hebben veel algemenere regels, over hoe leerlingen en docenten met elkaar omgaan. Allerlei specifieke zaken zijn niet geregeld.

Persoonlijk vind ik de tussenweg het prettigst. Op scholen die de regels algemeen houden, blijkt namelijk in de praktijk nog wel eens onduidelijkheid te bestaan over de gang van zaken bij ‘ongewenst gedrag’. Op scholen die alles minutieus dichttimmeren, ontstaan echter ook problemen, doordat de werkelijkheid zich zelden mooi in hokjes laat plaatsen. Toch vind ik het wel fijn als er op een school duidelijke afspraken zijn, niet alleen over wat er wel en niet gewenst is, maar ook over hoe zoiets opgelost wordt. Dan weet ik waar ik aan toe ben, de leerlingen weten het ook en zo vermijden we een hoop discussies.

Toch proberen al die verschillende regels van verschillende scholen hetzelfde te vertellen. Al die regels gaan over wat ‘we’ met elkaar fatsoenlijk gedrag vinden. Veel van die regels zijn dan ook op alle scholen hetzelfde: respectvol met elkaar omgaan, zorgen voor een veilige en schone school, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk. Samengevat: gedraag je.

Ik hoor een heleboel ‘ja, maar’s zoemen in mijn hoofd, maar voor deze keer negeer ik die. Natuurlijk is het niet zo dat als je alleen maar stelt dat iedereen zich te gedragen heeft, alle problemen op alle scholen opgelost zijn. Maar op die ene school werkt het, hoe onwaarschijnlijk mij dat ook in de oren klinkt. Iets om over na te denken. Wat wil ik leerlingen meegeven? Wil ik ze leren hoe ze zich volgens de regels van de school moeten gedragen, of wil ik ze bijbrengen hoe ze zich in welke situatie dan ook normaal of netjes kunnen gedragen?

Één reactie op “Gedraag je

  1. blogdame

    In mijn beleving is de basishouding van de school tegenover haar leerlingen heel belangrijk. Liefde voor de kinderen, die je voorleeft, is beter dan menige regel. Een goede sfeer krijg je doordat de kinderen geen nummers zijn. Als er liefde is, spreek je ook heel anders kinderen aan op hun gedrag en heeft het meer en langduriger effect. Da’s mijn ervaring met scholen.

Gesloten voor reacties.