Digitale ganzenveer

      2 Reacties op Digitale ganzenveer

‘Wow mevrouw wat typt u snel!’ zei een leerling laatst tegen mij. Ik vertelde dat ik er een cursus voor gedaan heb. Dat vonden ze maar raar.

Laatst keek ik de film Robinson Crusoë. Robinson schrijft een soort dagboek en dat doet hij met een ganzenveer en inkt. Dat schrijfproces werd close-up in beeld gebracht en ik zag hoe hij halverwege de zin zijn veer weer opnieuw in de inkt moest dopen. Ik bedacht me wat een enorm verschil er zit tussen schrijven met een ganzenveer en typen op een computer. Als je met een ganzenveer schrijft, heb je om de paar woorden de tijd om na te denken over wat je op gaat schrijven. Je schrijft dus noodgedwongen bedachtzamer. In onze moderne wereld kun je typen wat je wilt, het maakt helemaal niets uit. De backspace is geduldig, je kunt zo weer overnieuw beginnen. Als je ook nog eens aardig vlot kunt typen, schud je de lappen tekst zo uit je mouw. Maar komt dat de kwaliteit ten goede? Zouden we niet mooier, beter, eerlijker schrijven als dat nog met een ganzenveer zou moeten? Als we alleen zouden schrijven als we ook echt iets te zeggen hebben? Het zou wellicht een heleboel bloepers op social media voorkomen. Misschien wordt het tijd voor een digitale ganzenveer.

2 reacties op “Digitale ganzenveer

 1. daimee

  Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar ik denk niet dat het zo simpel is. Een ganzenveer dwingt je wel meer na te denken vóór je iets opschrijft, maar dat komt de tekst niet automatisch ten goede. Op z’n minst hangt het van de persoon af. Persoonlijk heb ik die eindeloze redactierondes nodig, omdat ik me in de eerste versie graag oriënteer. Juist vanwege die backspace besteed ik uiteindelijk meer tijd aan het (bedachtzaam!) perfectioneren van een getypte tekst dan handgeschreven.
  Handgeschreven werkt voor mij juist belemmerend. Die eerste knoeiversies zijn onvermijdelijk (altijd geweest, lang voor ik met de computer werkte), en handgeschreven levert meer pijnlijke spieren en verspild papier op dan voordeel.
  Wat de social media betreft, wel, laten we dat niet op het typen afschuiven. Het probleem is daar meer dat het in een oogwenk openbaar is, niet dat ze een ganzenveer nodig hebben om noodgedwongen meer over hun woorden na te denken. Onzin manifesteert zich in vele vormen, inclusief handgeschreven.

  1. MariekeHaijkens

   Ik ben het helemaal met je eens hoor, daimee. Als ik alles met de hand moest doen, kwam er waarschijnlijk bijna niets uit mijn pen, ik heb die flow van het snelle nodig. Maar nu heb je er wel even over nagedacht en dat was precies de bedoeling 🙂 Bedankt voor je reactie.

Gesloten voor reacties.