De vakantie van een docent

      1 reactie op De vakantie van een docent

Nog te vaak hoor ik om mij heen dat docenten een luizenleven hebben. Zo veel vakanties! Natuurlijk is het waar dat we zo’n 12 weken per jaar vakantie hebben. Maar dat betekent niet dat we 12 weken per jaar aan het luieren zijn.

Elke vakantie weer moet ik dezelfde afweging maken: zorg ik dat ik mijn achterstallige (nakijk)werk wegwerk zodat ik na de vakantie met een opgeruimd gevoel kan beginnen, of neem ik eindelijk eens rust. Of is er een combinatie mogelijk? De periode voorafgaand aan een vakantie is namelijk bijna altijd onvoorstelbaar druk. Afgezien van gewone lessen en toetsen, zijn er ook nog schrijfopdrachten en werkstukken die ingeleverd en nagekeken moeten worden (want ja, Nederlands zonder schrijfopdrachten en boekverslagen, dat kan nou eenmaal niet). Bovendien komen er altijd nog extra projecten bij kijken, rapporten, oudergesprekken en andere bijzondere zaken. De leerlingen zijn toe aan vakantie en reageren dat af op de leerkrachten en ondertussen is je eigen reservepotje energie ook zo goed als leeg.

En dan heb je eindelijk vakantie, maar dan ligt er nog wel een dikke stapel nakijkwerk op je bureau. Proefwerken van twee weken geleden die eigenlijk al nagekeken hadden moeten worden, zakelijke e-mails van de eerste klas, instructies van de tweede klas, observatieformulieren van de spreekbeurten van de eerste klas waar nog een cijfer op geplakt moet, een stapel ingehaalde toetsen die nog nagekeken moet worden én van alle klassen het nieuwste boekverslag, dat vrijdag voor de vakantie ingeleverd moest worden. Feest!

Inmiddels heb ik dit spel vaak genoeg gespeeld om te weten dat de oplossing ‘m zit in loslaten. Het is fijn als het lukt om wat te doen, wat niet lukt komt na de vakantie wel. Het is fijn als het lukt om te ontspannen en helemaal tot jezelf te komen, maar als dat niet lukt is alles wat je wél gerust hebt mooi meegenomen. Gewoon genieten van een paar dagen vrij, het is tenslotte zo weer voorbij.

Nu nog uitvoeren…

Één reactie op “De vakantie van een docent

Gesloten voor reacties.