De beste wensen

      2 Reacties op De beste wensen

Allereerst wil ik de lezers van mijn blog het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Ik vind ‘De beste wensen’ normaal al een prettige nieuwjaarswens, maar dit jaar helemaal. ‘Gelukkig nieuwjaar’ vind ik zo dwingend. Misschien wordt het wel helemaal geen gelukkig jaar. Maar we kunnen er altijd het beste van maken.

Deze eerste blog wil ik wijden aan een observatie op de laatste dag van 2020. Ik ging die dag op de fiets naar een winkelcentrum in de buurt om daar een zak oliebollen te halen. We komen altijd bij dezelfde kraam en als ik eigenwijs ergens anders oliebollen haal, smaken die toch niet zo lekker. Daarom ging ik dit jaar in de covidproof wachtrij staan om een zak krentenbollen te halen. Daarna fietste ik weer op mijn gemak naar huis.

Wat mij daarbij opviel, is dat het fietsen zo normaal ging. Andere jaren vond ik het een beetje eng om te fietsen op oudjaarsdag. De lucht begon zich dan gedurende de dag al te vullen met kruitdamp, wat op mijn licht astmatische longen sloeg. Bovendien was ik altijd op mijn hoede voor harde knallen en of ik niet langs mensen moest fietsen die vuurwerk aan het afsteken waren. Niks van dat alles in Groningen. Ik schrok niet, ik ben zonder nadenken naar de oliebollenkraam gereden. De stilte viel me eigenlijk pas op toen ik alweer thuis was.

Het is een heel bijzondere soort stilte. Het was namelijk niet stiller op straat dan de dagen eromheen. Eigenlijk was er niets bijzonders aan de hand. De enige reden dat die stilte opviel, dat ik die stilte zelfs waardeerde, was door de echo van de herrie van de voorgaande jaren. Dat is dus aan slijtage onderhevig. Als er een vuurwerkverbod komt, dan wordt het normaal dat je rustig kunt fietsen op oudjaarsdag. Dan vergeet je van lieverlee hoe onrustig het buiten was op oudjaarsdag en klinkt de stilte niet meer. En dat maakte de stilte van 31 december 2020 extra bijzonder.

Disclaimer: inmiddels heb ik van diverse vrienden begrepen dat het niet overal in ons land rustig was op oudjaarsdag. In Groningen was het overdag heel erg rustig. Alleen om middernacht werd er vuurwerk afgestoken. Het kan dus zijn dat jij een heel andere ervaring had. Ik vind het leuk als je dat wilt delen in de comments!

2 reacties op “De beste wensen

  1. Maria

    Ook voor jou de beste wensen! Hier in Amsterdam (centrum/oost) was het vooral op oudjaarsavond echt verschrikkelijk. Ik heb zelfs op een gegeven moment de gordijnen dicht gedaan (doe ik zelden) omdat de ramen stonden te trillen van de snoeiharde knallen. Nog nooit zo een niet-ontspannen oudjaar gehad.
    Maar… het goede nieuws is dat het vanaf 1 januari heel rustig is gebleven met vuurwerk en dat was alle andere jaren anders.

Gesloten voor reacties.