Daar doe ik het voor

      1 reactie op Daar doe ik het voor

Mensen vragen mij soms waarom ik in vredesnaam docent ben geworden. Het betaalt slecht, je bent altijd aan het werk, kinderen hebben geen respect meer, etc. Ik probeer dan uit te leggen hoeveel voldoening mijn werk geeft, maar toch lukt het nooit om dat precies zo over te brengen zoals ik het voel.

Vorige week maakte ik met mijn brugklassen een krant. Ik vertelde ze eerst iets over journalistiek en hoe een nieuwsbericht is opgebouwd. Ze gingen oefenen, kozen een onderwerp dat hen interesseerde en schreven daar stukjes over. Ik las ze, corrigeerde hier en daar, deed suggesties en liet hen herschrijven. Op de laatste dag van het projectje reserveerde ik de laptopkar. Alle leerlingen zaten achter een laptop hun zelf geschreven stukje te typen en naar mij te mailen, terwijl ik terplekke met het digibord aan de stukjes bij elkaar voegde tot een krant. Ik zette op verzoek een muziekje op en keek de klas rond. Vijfentwintig leerlingen die stil aan het werk zijn, niet omdat ik dat van hen eis, maar omdat ze zo opgaan in hun werk dat kletsen even niet uitkomt. Samen maken we iets moois, dat zichtbaar groeit. Niet eens voor een cijfer, maar gewoon omdat het kan.

Ja, lesgeven is hard werken. Nee, het is niet altijd leuk. Maar lesgeven is meer. En daar doe ik het voor.

Voor het maken van de krant gebruik ik de website Nieuwstool van Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia.

Één reactie op “Daar doe ik het voor

Gesloten voor reacties.