Aardappels op zolder

      Reacties uitgeschakeld voor Aardappels op zolder

Observeren is een belangrijke vaardigheid voor een schrijver. De een let op andere dingen dan de ander en voor de een gaat het meer vanzelf dan voor de ander, maar observeren is gelukkig iets dat je kunt leren.

Als je onderwerpen zoekt om over te schrijven of over te bloggen, dan moet je met andere ogen naar de wereld om je heen kijken. Je zoekt verhalen, interessante dingen, staat stil bij de kleine dingen. Voor mij is dat niet vanzelfsprekend. Als ik het druk heb, leef ik langs al die dingen heen. Ik moet echt bewust het observeren ‘aan’ zetten. Ik merk dan ook dat als ik het druk heb, of veel met andere dingen bezig ben, dat mijn observatieskills achteruit gaan. Dat ik ineens niet weet waar ik over zal bloggen, of dat ik geen inspiratie heb voor een kort verhaal.

Ik denk dat dat bij het leven hoort. Je kunt niet altijd even ‘aan’ staan. Soms vragen heel veel andere dingen je aandacht en is het moeilijk om de kleine dingen te zien. Als je je er maar wel bewust van bent en je observatietalent weer tevoorschijn haalt als het iets rustiger wordt. Zodat je die ene rode tulp in een veld vol gele tulpen ziet, of het meisje dat een kushandje over het zebrapad blaast. Zodat je je bewust bent van je gedachten, als je dwaze dingen denkt. Zulke vondsten schrijf ik vaak op, zodat ik ze later nog eens kan gebruiken. Een soort buffertje voor als ik ‘uit’ sta. Aardappels op zolder.

De uitgelichte afbeelding is een schilderij van Vincent van Gogh, ‘Mand met aardappels’.