RL9: Robbert Welagen – In goede handen

      Reacties uitgeschakeld voor RL9: Robbert Welagen – In goede handen

In september begin ik met de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. Ter voorbereiding daarop begin ik vast aan het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van In goede handen van Robbert Welagen.

In goede handen gaat over Erik Bergmans. Hij is 32 jaar en al een poos samen met Carolien, die heel graag kinderen wil, in een appartementje. Erik houdt de boot nog af. Is een kind bij hem wel in goede handen?
Dan komt hij zichzelf tegen. Iemand die er hetzelfde uit ziet, hetzelfde heet, even oud is. Maar van die andere Erik zijn de ouders niet gescheiden toen hij twaalf was. De andere Erik woont in een eensgezinswoning met een vrouw en twee kinderen.
Het brengt hem terug bij zijn kindertijd. Was hij zelf als kind in goede handen?

‘Tot mijn twaalfde was ik iemand, daarna was ik iemand anders. Ergens in de schimmige periode daartussen ben ik veranderd van een sportief jongetje in de verstilde figuur die ik sindsdien ben gebleven.’ (bladzijde 97)

In goede handen gaat over het belangrijke moment dat je besluit dat je aan kinderen toe bent, over het verwerken van je kindertijd, over de gevolgen van scheiden, over of het verleden jou verandert, of dat die verandering uit jezelf komt.
Welagen schrijft een beetje staccato, maar na een tiental bladzijden went dat. Het boek leest heel vlot.

★★★★★