RL3: Stephan Enter – Compassie

      Reacties uitgeschakeld voor RL3: Stephan Enter – Compassie

In september begin ik met de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. Ter voorbereiding daarop begin ik vast aan het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Compassie van Stephan Enter.

Compassie gaat over de veertigjarige Frank van Luijn die via een datingsite Jessica ontmoet. Geestelijk zijn zij perfect voor elkaar, maar Frank voelt zich lichamelijk helemaal niet tot Jessica aangetrokken. Frank besluit een poosje bij Jessica te blijven omdat zij zo gelukkig is met hem, maar besluit aan het begin al dat het tijdelijk is en dat hij haar na een poosje zal laten gaan. Maar hoe langer hij bij haar blijft, hoe moeilijker dat wordt.

Compassie gaat over eerlijk zijn of juist niet, over vasthouden en loslaten, over voor jezelf kiezen of voor de ander, over commitment, over de vraag hoe belangrijk seksualiteit is voor een relatie. ‘Je moet mee met die ademhaling van de eeuwigheid, want als je dat niet doet, sta je erbuiten, dan leef je eigenlijk helemaal niet, dan zie je het leven alleen maar aan je voorbijstromen.’

De schrijver ziet het boek als een sprookje en dat blijkt ook uit het motto, dat een citaat is uit een sprookje van Grimm. Dit sprookje eindigt echter niet met een onomstreden ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Enter laat de lezer onbevredigd achter, maar zorgt er daarmee ook voor dat het verhaal nog even in je hoofd blijft rondspoken.

★★★☆☆