RL20: Esther Gerritsen – Broer

      Reacties uitgeschakeld voor RL20: Esther Gerritsen – Broer

broer540Sinds september volg ik de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Broer van Esther Gerritsen, het twintigste en laatste boek op de lijst.

Broer was dit jaar het boekenweekgeschenk. Ik heb het van de week dan ook voor de tweede keer gelezen. Het verhaal gaat over Olivia Landman, een zakelijk, afstandelijk type. Olivia is financieel directeur bij Kyvon Serviezen en getrouwd met tandarts Gerard. Samen hebben ze twee zoons. Aan het begin van het verhaal wordt Olivia gebeld door haar sentimentele broer Marcus, die op het punt staat een beenamputatie te ondergaan. Na zijn operatie komt Marcus een poosje bij het gezin Landman in huis wonen, waar hij Olivia’s wereld op zijn kop zet. Alles wat Olivia zo krampachtig vast probeert te houden, ontglipt haar. Is Marcus echt zo psychisch gestoord als zij denkt, of is zij degene die ernaast zit?

Esther Gerritsen blinkt uit in dialogen, die ook veelvuldig aanwezig zijn in dit boek. Voor de beperkte grootte van een boekenweekgeschenk heeft ze zeker iets moois neergezet, al vind ik wel dat ze veel benoemt en invult.

★★★☆☆