RL2: Walter van den Berg – Schuld

      Reacties uitgeschakeld voor RL2: Walter van den Berg – Schuld

In september begin ik met de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. Ter voorbereiding daarop begin ik vast aan het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Schuld van Walter van den Berg.

‘Mijn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg.’ Zo begint Schuld, een boek dat zich afspeelt in Amsterdam-West, ‘die vieze rand waar niemand wilde zijn’. Het verhaal gaat over Zingende Ron, die zich in de schulden heeft gewerkt bij Witte Mo om zichzelf en zijn zoon Kevin te onderhouden. Na die fatale avond op 26 november 2013 verdwijnt hij voor twee jaar in de gevangenis.

Schuld wordt niet-chronologisch verteld vanuit wisselende perspectieven. Het gaat over het leven voor, tijdens en na Rons gevangenisstraf. Walter van den Berg schrijft breiend; hij maakt lange zinnen die achter elkaar doorratelen, maar toch erg goed leesbaar zijn. Hij maakt geen gebruik van aanhalingstekens, wat echter de leesbaarheid totaal niet aantast.

Schuld gaat over schuldig zijn, bij elkaar in de schuld staan, elkaar de schuld geven en schulden overnemen.

★★★★☆