RL19: Jelle Brandt Corstius – As in tas

      Reacties uitgeschakeld voor RL19: Jelle Brandt Corstius – As in tas

as-in-tasSinds september volg ik de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van As in tas van Jelle Brandt Corstius.

Na de dood van zijn dementerende vader fietst Jelle met veertig kilo bepakking en een zakje as dwars door Frankrijk naar de Middellandse Zee. Onderweg haalt hij herinneringen op aan zijn vader, die zich nooit conformeerde en daardoor moeilijk in de omgang kon zijn, maar ook een vader die Jelle heeft leren waarderen en mist.

As in tas is kort, maar daarom niet minder de moeite waard. Jelle schrijft vlot, met eenvoudige zinnen en korte hoofdstukken. Hij schrijft ook eerlijk, hij maakt zijn eigen verdriet voelbaar. Dat het geen verzonnen personages zijn, vind ik een grote meerwaarde aan dit boek geven.

Bladzijde 91: ‘Er zijn mensen die spijt hebben omdat ze bepaalde dingen niet tegen hun ouders hebben gezegd; dat heb ik in ieder geval niet. Ik heb alles gezegd en ook alles gevraagd. Soms kreeg ik een knuffel, soms een Pirelli.’

★★★★☆