RL16: P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer

      Reacties uitgeschakeld voor RL16: P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer

Sinds september volg ik de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése.

De onderwaterzwemmer bestaat uit drie delen. Het eerste deel speelt zich af in 1944. Martin van Heel, de hoofdpersoon, is dan veertien jaar. Hij zwemt samen met zijn vader een rivier over naar bevrijd gebied, maar vindt aan de overkant zijn vader niet terug. Zonder hem moet hij terug naar zijn moeder.
Het tweede deel speelt dertig jaar later, als hij met zijn vrouw afreist naar Donker Afrika. Hij herbeleeft zijn verleden als hij met een bootje op een rivier vaart. Zal het hem lukken om zijn verleden van zich af te schudden? Het derde deel heet ‘Boven water’ en daar ga ik nog niets van verklappen.

Volgens de achterflap van het boek gaat het ‘over onherstelbaarheid van verlies en schuld daarover, en het plaatsvervangende gevoel zelf de afwezige te zijn’. Inmiddels begin ik in de boeken die ik voor Recente Letterkunde gelezen heb, een tendens te zien. Verlies en schuld zijn thema’s die in de literatuur van de afgelopen tijd regelmatig voorkomen. Niet alleen in dit boek, maar ook in Een goede vriend van Bart Koubaa, Schuld van Walter van den Berg, Birk van Jaap Robben en As in tas van Jelle Brandt Corstius (die laatste twee ga ik nog bespreken). P.F. Thomése gebruikt daarvoor een mooie term: aanwezigheidsschaamte. Waarom ben jij er nog wel en die ander niet?

De schrijfstijl van Thomése vind ik persoonlijk niet zo prettig. Hij geeft veel zogenaamde regieaanwijzingen. Hij vertelt wat de hoofdpersoon denkt, wat hij voelt en wat het verband is met de rest. Het zou echter heel goed kunnen dat mij dat bovengemiddeld opvalt omdat ik dat net zelf in mijn eigen schrijven probeer af te leren.

★★★☆☆