RL15: H.M. van den Brink – Dijk

      Reacties uitgeschakeld voor RL15: H.M. van den Brink – Dijk

Sinds september volg ik de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Dijk van H.M. van den Brink.

Dijk gaat over gepensioneerde man die zijn leven lang gewerkt heeft voor het ijkwezen. Hij begon zijn carrière samen met Karl Dijk, een collega met wie hij is blijven optrekken. Twee jaar geleden werd Karl Dijk met pensioen gestuurd, omdat hij niet meer paste binnen het veranderende bedrijf. Hij kwam echter niet opdagen op zijn eigen afscheidsreceptie. De directrice had de hoofdpersoon gevraagd een speech voor haar te schrijven, die ze ondanks Karls afwezigheid toch besloot voor te dragen. Tussen de verhaallijnen van het heden, van de afscheidsreceptie en van het schrijven van de speech door, komt het werkzame verleden van beide collega’s uitgebreid ter sprake. Over het ijken van weegschalen en gewichten, over de veranderingen in de loop der jaren, hoe er werkzaamheden bijkwamen en weer verdwenen, hoe alles digitaler werd, de regels anders werden toegepast, de klanten anders benaderd.

Op de achterflap wordt de hamvraag al geformuleerd: ‘Is meegaandheid soms niet beter dan vasthouden aan principes?’ De ondertitel, een vergelijking, geeft ook al aan dat het in dit boek gaat over tegenstellingen. Medemenselijkheid of strak de regels volgen, evenwicht of vooruitgang, meebewegen of niet.

Dijk is een overzichtelijk boek dat lekker wegleest. Het is een historisch verhaal met een mysterieus randje. Want wie is Karl Dijk eigenlijk? Waarom staan zijn ouders niet op zijn geboorteakte?

★★★★☆