RL14: Bart Koubaa – Een goede vriend

      Reacties uitgeschakeld voor RL14: Bart Koubaa – Een goede vriend

Sinds september volg ik de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Een goede vriend van Bart Koubaa.

Een goede vriend gaat over een man die met het zelfportret van zijn goede vriend op vakantie gaat naar Portugal. Zijn goede vriend, die net als hijzelf in het boek geen naam krijgt, was fotograaf en is overleden aan kanker. De achterblijvende man is vertaler en legt de laatste hand aan een vertaling van Ali Baba en de veertig rovers.

Er gebeurt niet zoveel in het boek. Alledaagse gebeurtenissen worden tot in detail vertelt, de man komt tot heel weinig. Wat opvalt, is dat de man veel kookt. Onder deze oppervlakkige oppervlakte zit een enorme laag symboliek. Daar is de man zich zelf ook bewust van. In hoeverre is alles gewoon wat het is, en in hoeverre moet of mag je er iets achter zoeken? Het boek zit vol symboliek en het is maar de vraag of al die symbolen ook daadwerkelijk meer zijn dan een verhaalelement. T-shirts met Engelse teksten erop, de noordnoordwestenwind, Charlie Chaplin, 25 april… De schrijver laat de lezer hetzelfde ervaren als de hoofdpersoon.

De schrijfstijl van Koubaa verdient ook enige aandacht. Hij interpreteert nergens. Als je iets wilt leren over hoe show eruit ziet, kan ik je zijn boek aanbevelen. Verder is zijn schrijfstijl wel wat ingewikkeld. Hij schrijft ellenlange zinnen met veel recursie, waardoor het soms lastig is om de zin van begin tot eind goed te volgen.

Een goede vriend is een dromerig boek over wat er niet meer is, over de werkelijkheid achter de werkelijkheid en of die diepere laag wel bestaat. Een boek over stilstaan en verdergaan, over vasthouden en loslaten.

★★★☆☆