RL11: Joke van Leeuwen – De onervarenen

      Reacties uitgeschakeld voor RL11: Joke van Leeuwen – De onervarenen

Vorige week ben ik begonnen met de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. In de zomer ben ik, ter voorbereiding daarop, alvast begonnen met het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van De onervarenen van Joke van Leeuwen.

De onervarenen gaat over Odile, die zonder enige levenservaring bij Koben intrekt als haar moeder ten onrechte in een krankzinnigengesticht wordt gestopt. Het leven bij Koben op de boerderij is zwaar, maar ze is blij dat ze een dak boven haar hoofd heeft. Koben wijdt haar in in de geheimen van het huwelijksleven, maar er komen steeds maar geen kinderen van. Als de oogst mislukt, moeten ze de boerderij verlaten. Samen met Odile’s moeder gaan ze in op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Amerika. Na een lange boottocht blijken de mooie verhalen van de Maatschappij gelogen en moeten ze op eigen kracht proberen iets van hun leven te maken.

De onervarenen gaat over leven met de keuzes die je gemaakt hebt, ook als je uit onervarenheid verkeerd hebt gekozen. Joke van Leeuwen heeft haar taalgebruik en gezichtspunt helemaal aangepast aan Odile, waardoor je ervaart hoe onervaren Odile is. Het gaat ook over het gevaar van macht. De ‘volksplanters’ vormen in de rimboe een soort sociaal experiment, dat totaal uit de hand loopt.

‘And all we have, in the end, are the choices we make.’ Naomi Alderman (motto)

★★★☆☆