RL 1: Annelies Verbeke – Dertig dagen

      Reacties uitgeschakeld voor RL 1: Annelies Verbeke – Dertig dagen

In september begin ik met de lerarenopleiding Nederlands om mijn tweede bevoegdheid te halen. Ter voorbereiding daarop begin ik vast aan het vak Recente letterkunde, waarvoor ik twintig boeken moet lezen die in het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Hier een korte bespreking van Dertig dagen van Annelies Verbeke.

Dertig dagen speelt zich af in het grensgebied tussen België en Frankrijk. Het is een gebied waar je als buitenstaander moeilijk tussen komt, zeker als je een getinte huid hebt. Alphonse Badji was vroeger muzikant maar verdient nu de kost met interieurschilderen. Samen met zijn vrouw Kat, die net genezen is van kanker, woont hij in een dorpje in West-Vlaanderen. Zijn moeder en zus wonen nog in Senegal, in een deel van Afrika dat geteisterd wordt door ebola. Overal waar Alphonse het huis mag komen schilderen, storten de mensen hun hart bij hem uit. Dat effect heeft hij op mensen. Hij helpt hen zoveel als mogelijk is en verkent daarbij de grenzen van het mogelijke. Je zou kunnen zeggen dat hij te goed is voor de wereld.

Dertig dagen is een erg actueel boek, waarin ebola, misbruik in de Rooms-Katholieke kerk en de vluchtelingencrisis hun plaats innemen. Dat wordt gecombineerd met de afschuwelijke historie van het gebied in de Eerste Wereldoorlog. En daartussendoor vliegt een veldleeuwerik.

★★★★★

How with the rage shall beauty hold a plea
whose action is no stronger than a flower
Shakespeare, sonnet nr. 65 (motto van het boek)