Wanneer ben je een schrijver?

      Reacties uitgeschakeld voor Wanneer ben je een schrijver?

Bovenstaande vraag komt zo af en toe boven in mijn vrienden- en kennissenkring, waarin zich veel schrijfliefhebbers bevinden. ‘Schrijver’ is een vrij beroep, dus er wordt van overheidswege niet bepaald wanneer je dat wel of niet bent.

Ik ben docent. Ik heb namelijk een diploma waarop staat dat ik docent ben. Bovendien werk ik op een middelbare school. Zou ik ook nog docent zijn als ik geen werk had? Natuurlijk, want dat diploma neemt niemand me meer af. Maar als ik me zou laten omscholen en een paar jaar in een ander beroep werkzaam ben, zou ik in een voorstelrondje waarschijnlijk niet zo gauw meer zeggen dat ik docent ben.

Sommige mensen vinden dat je pas schrijver bent als je een boek in de winkel hebt liggen met jouw naam erop. Anderen vinden dat je pas schrijver bent als je een diploma hebt van de Schrijversvakschool. Nog weer anderen vinden dat je schrijver bent als je je schrijver vóelt, als het je intentie is om met zo’n boek in de winkel terecht te komen. Het goede antwoord bestaat natuurlijk niet, zeker niet nu het moeilijker dan ooit is om bij een uitgeverij binnen te komen. Of je boek uitgegeven wordt lijkt steeds meer op het winnen van de loterij. Het hangt niet alleen af van jouw schrijfkwaliteiten, maar ook van het budget van de uitgeverij en de mate waarin je verhaal commercieel is. Als je pas schrijver bent als je boek in de boekwinkel ligt, dan zou je pas docent zijn als je daadwerkelijk voor de klas staat.

Het blijft een lastige discussie, waar ik ook geen pasklaar antwoord op heb. Maar met een e-book en drie publicaties in verhalenbundels begint het toch al aardig echt te voelen. Zeker nu ik op Hebban.nl mijn eigen auteurspagina heb. Marieke Haijkens is een Hebban-auteur. Stiekem best een beetje trots!