Smartphone

      Reacties uitgeschakeld voor Smartphone

Er valt veel te zeggen over de smartphone. Veel meer dan in één blogje past. Daarom ga ik vandaag vooral in op hoe onmisbaar mijn telefoon voor mij is als schrijver.

Een schrijver en zijn notitieboekje: een onafscheidelijke combinatie, toch? Voor mij ook, maar op een andere manier. Ik heb niet meer in elke tas een papieren opschrijfboekje waar ik dan eens in de zoveel tijd de ideeën uit verzamel. Ik heb een telefoon, die ik altijd en overal bij me heb en die dus heel geschikt is om dienst te doen als notitieboekje. Daarvoor gebruik ik het programma Evernote. Alles wat ik op mijn telefoon doe, synchroniseert automatisch met mijn computer, waar ik dat programma ook op heb staan. Verder is er in Evernote ook de mogelijkheid om notities een deadline mee te geven en die in een widget te tonen op het startscherm van je telefoon. Ik vind dat een handige functie voor schrijfwedstrijden. Ik zet de informatie over de wedstrijd in een notitie met een deadline en ik kan onderweg alvast brainstormen waar ik het verhaal over wil laten gaan.

Verder gebruik ik Google Keep voor to-do-lijstjes en dingen die ik niet mag vergeten. Soms ook voor schrijfgerelateerde dingen. Waarom ik sommige dingen in Keep doe en andere dingen in Evernotes kan ik eigenlijk niet uitleggen, dat is meer een gevoel. Ook Google Keep kan ik vanachter mijn computer openen.

Dan hebben we natuurlijk nog Dropbox, voor mij onafscheidelijk. Alles wat ik schrijf sla ik op in Dropbox en wordt dus automatisch gesynchroniseerd met ‘the cloud’. Vanaf mijn telefoon kan ik daar ook bij. Een heel veilig idee dat ik al mijn schrijfwerk vanaf elke computer ter wereld kan bereiken en dat het niet afhankelijk is van die ene computer met die ene harde schijf op dat ene plekje op aarde.

Verder gebruik ik mijn camera regelmatig om foto’s te maken van dingen die me onderweg opvallen en die ik wil bewaren voor een blog of een verhaaltje. Die foto’s kan ik ook weer toevoegen aan Evernote met een notitie waarvoor ik het wil gebruiken.

Sinds kort heb ik ook een app op mijn telefoon waarin ik alle boeken heb opgeslagen die ik thuis in mijn boekenkast heb staan. Zo kan ik altijd en overal zien of ik een bepaald boek wel of niet heb. Bovendien is er de mogelijkheid om boeken op een wensenlijst te zetten. Ook dat is handig voor in boekwinkels en op rommelmarkten. Lezen vind ik een belangrijke bezigheid voor een schrijver, dus deze app hoort er wat mij betreft ook bij. Ik gebruik Collectorz Books.

Verder heb ik nog snelkoppelingen op mijn telefoon naar Hebban.nl, zodat ik meteen kan aangeven dat ik een boek gelezen heb als ik ‘m uit heb. Ik heb ook een snelkoppeling naar ZinnigerZinnen, het schrijfforum waar ik actief ben. En natuurlijk heb ik de app van WordPress, zodat ik direct een concept kan aanmaken als ik iets bedenk waar ik over wil bloggen. Dan is er nog de app van Beter Spellen, waarmee ik elke werkdag mijn spellingsskills onderhoud.

Welke (schrijf)apps gebruik jij het meest?