Research

      Reacties uitgeschakeld voor Research

Het is vrijwel onmogelijk om een boek te schrijven zonder research te doen. Natuurlijk kun je schrijven over iets waar je al veel vanaf weet, maar je ontkomt er niet aan om dingen na te zoeken. De aard van de research hangt af van het soort boek dat je schrijft.

Livia is een historische roman. De research voor dat verhaal bestond voornamelijk uit het lezen van boeken over de periode waarin het boek zich afspeelt. Het was natuurlijk prachtig geweest als ik in het kader van research kon afreizen om het meer van Galilea met eigen ogen te zien, maar daar had ik helaas niet de middelen voor. Gelukkig kon ik met Google Streetview toch een kijkje nemen.
Voor mijn nieuwste verhaal, een detective, ligt dat heel anders. Het verhaal speelt zich af in het nu, waardoor de research een heel ander karakter heeft. Ik put bijvoorbeeld uit het nieuws, dat ik op internet makkelijk kan nazoeken. Bovendien speelt het zich niet in een ander land af, waardoor ik ook de mogelijkheid heb om zelf ergens naartoe te gaan.

Onlangs heb ik voor het eerst ‘buiten de deur’ en ‘hands-on’ research gedaan: ik ben een middagje meegeweest met een wijkagent. Inhoudelijk mag ik er natuurlijk niets over zeggen, dat zou het politiewerk dwarsbomen. Maar ik wil wel in het algemeen iets zeggen over research doen in de praktijk. Ik heb namelijk gemerkt dat je heel andere informatie krijgt door daadwerkelijk iets te doen, dan wanneer je bijvoorbeeld iemand zou interviewen of een goed boek zou lezen. Je krijgt namelijk antwoord op vragen waarvan je niet wist dat je ze wilde stellen. Bovendien krijg je non-verbale informatie mee. In mijn geval: de sfeer op een politiebureau, hoe agenten elkaar aanspreken, etc. Heel waardevol als je een boek schrijft. Die details kunnen het verschil maken tussen een aardig boek en een goed verhaal.