Razend de musical

      Reacties uitgeschakeld voor Razend de musical

Gistermiddag bezocht ik samen met mijn brugklasleerlingen de musical Razend, naar het boek van Carry Slee, uitgevoerd door Homemade Productions.

Het was de bedoeling van de regisseur om iets toe te voegen aan het boek en de film. Het was dan ook geen één op één vertolking van het verhaal. Het verhaal van Sven werd verteld door het groepje zwerfjongeren waarbij hij zich aansloot, wat zorgde voor een dynamisch verhaal dat door de vele tijdsprongen/wisselingen niet altijd even goed te volgen was. 

Afgezien daarvan was het een prachtige voorstelling rondom drie themas: zwerfjongeren, huiselijk geweld en seksuele intimidatie door een leraar. Daar doorheen steeds het grondthema van geloven en geloofd worden: klopt het wat iemand zegt? Geloven we elkaar als het erop aankomt? 

Zoals in elke musical zaten er veel liedjes in, die goed pasten bij het verhaal en bleven hangen. 

Een muur die kan niet praten,

Het plafond dat heeft geen mond,

En de ramen zullen zwijgen,

Want wat hier gebeurt, in dit huis, in dit huis,

Dat hoort geen hond.

Zes acteurs zetten een veelheid van rollen neer zonder van kleding te wisselen en met slechts twee decorstukken. Voor brugklasleerlingen misschien hier en daar nog aardig ingewikkeld, maar de acteurs slaagden er heel goed in om de rolwissels duidelijk te maken. 

Al met al een mooie voorstelling die heel geschikt is voor jongeren en veel stof tot nadenken en nabespreken geeft. 

Voor meer informatie over deze musical, zie www.razendmusical.nl.