Literatuur: hoe moeilijk maak jij het jezelf?

      Reacties uitgeschakeld voor Literatuur: hoe moeilijk maak jij het jezelf?

Nog erg vaak hoor ik het mensen om mij heen zeggen: ‘Literatuur? Daar begin ik niet aan. Veel te moeilijk.’ Het woord ‘literatuur’ brengt allerlei negatieve associaties met zich mee. Dat is begrijpelijk, maar helemaal niet nodig. Je kunt het jezelf namelijk zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt.

Literatuur is voor veel mensen een trauma. Niet zo verwonderlijk, als je de monsterlijke hoeveelheid boeken hoort die men moest lezen op de middelbare school. En niet alleen voor Nederlands, maar ook voor de moderne vreemde talen. Toen ik op school zat, was de leeslijst gehalveerd. Ik hoefde nog maar twaalf boeken te lezen voor Nederlands en ik heb ervan genoten. Lezen vond ik leuk en nu mocht ik lezen als ‘huiswerk’! Ik koos bepaalde boeken omdat die mij aangeraden werden (Eilandgasten van Vonne van der Meer en Hersenschimmen van Bernlef) en andere omdat ik nieuwsgierig was en stoer wilde doen (Knielen op een bed violen van Jan Siebelink en De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch).

Toch hoeft literatuur helemaal geen trauma’s en stress te veroorzaken. De sleutel tot leesplezier ligt bij jezelf. Lees boeken die aansluiten bij jouw interesse en jouw leesniveau. Op www.lezenvoordelijst.nl zijn boeken ingedeeld in zes niveau’s. Niveau 1 omvat boeken als Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer of Komt een vrouw bij de dokter van Kluun. Bij niveau 6 hebben we het over De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch of Het schervengericht van A.F.Th. van der Heijden. Je hoeft helemaal niet op niveau 6 literatuur te kunnen lezen. Het belangrijkste is, dat je een boek kiest dat aansluit bij jouw leeservaring. Niveau’s zeggen niets over de heftigheid of het onderwerp, maar wel over de begrijpelijkheid van het verhaal.

Als het al lang geleden is dat je iets hebt gelezen, kun je er ook voor kiezen om met boekenweekgeschenken te beginnen. Bij tweedehands boekwinkeltjes kun je die vaak makkelijk en voor weinig aanschaffen en dan kun je in heel korte tijd kennis maken met veel verschillende schrijvers.

Tot slot is het allerbelangrijkste dat je plezier hebt in lezen, of dat nu is met kinderboeken, thrillers of romans.

Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje?