Leeshokjes

      Reacties uitgeschakeld voor Leeshokjes

Een aantal weken terug barstte de leesdiscussie in alle hevigheid los. Niet voor het eerst overigens. Dat jongeren minder lezen is al heel lang een punt van zorg van mensen die lezen hoog op de agenda hebben staan. Aangezien ik min of meer bij die groep hoor, zal ik daar de komende tijd zo af en toe eens wat over schrijven.

Vandaag wil ik het hebben over twee woorden die onlosmakelijk verbonden zijn aan de discussie: leesmotivatie en leesplezier. Wat me daarbij opvalt, is dat het woord leesplezier eigenlijk uitsluitend gebruikt wordt in relatie tot het lezen van fictie. Het woord komt vaak voor in combinatie met ‘verplicht’, ‘leeslijst’ en ‘afschaffen’. Blijkbaar is lezen alleen maar leuk als je fictie leest en als je helemaal zelf je boek mag kiezen.

Zodra het over zakelijke teksten, begrijpend lezen of in het algemeen non-fictie gaat, wordt er een ander woord gebruikt: leesmotivatie. Leerlingen moeten begrijpen dat het goed voor ze is om te lezen – of zoiets. Wat ik bijzonder vind, is dat het woord leesplezier blijkbaar niet past bij non-fictie. Non-fictie is per definitie droog en saai, dus het kost veel inspanning om de moed op te brengen om eraan te beginnen.

Nu naar de dagelijkse praktijk. In de onderbouw komen met name jongens vaak aan met biografieën van voetballers (geschreven voor volwassenen!) met de vraag of ze die ook mogen lezen voor school. In de groep Kinderboeken en YA op Facebook kom ik regelmatig oproepjes tegen van moeders die een leuk informatief boek zoeken voor hun kind dat alles wil weten over <vul maar in>. Blijkbaar is er een flinke groep kinderen voor wie non-fictie minstens zoveel of misschien wel meer leesplezier oplevert dan fictie.

Als we willen dat kinderen meer lezen, moeten we misschien ophouden om in leeshokjes te denken. Leesplezier en leesmotivatie zijn niet elkaars tegenovergestelde, maar gaan hand in hand. Voor de leeskilometers maakt het echt niet uit of een leerling fictie of non-fictie leest.