Kamerorkest van het Noorden

      Reacties uitgeschakeld voor Kamerorkest van het Noorden

Afgelopen zondag gaf het Kamerorkest van het Noorden haar debuutconcert in De Oosterpoort in Groningen. Mijn viooldocent Guillem Cabré Salagre speelde mee, dus uiteraard was ik erbij!

Het Kamerorkest van het Noorden bestaat uit veertien strijkers: vier eerste violisten, vier tweede violisten, drie altviolisten, twee cellisten en een contrabassist. Ze speelden drie werken, van Puccini, Mozart en Grieg. Het behoorlijk vol in de Kleine Zaal van De Oosterpoort en het publiek was heel divers.

Sinds ruim een jaar speel ik zelf viool. Ik merkte dat ik daardoor toch heel anders luister naar zo’n concert. Ik kijk naar de techniek, naar de houding, ik zie hoe de muzikanten oogcontact met elkaar maken, ik observeer de posities van de handen, de richting van de strijkstokken, de afwisseling tussen strijken en tokkelen, enz. Leuk om te zien hoe al die dingen die ik nu aan het leren ben bij elkaar komen tijdens een concert. Over betekenisvol leren gesproken!

Aan het eind van het concert speelden ze nog een stuk zonder strijkstok, als toegift. Heel leuk om te horen hoeveel (verschil in) geluid je kunt halen uit een viool als je alleen maar kunt tokkelen.

(Tijdens het concert wilde ik geen foto’s maken, dus ik heb alleen een foto van vóór het concert. Dat is ook nog stof voor allerlei bespiegelingen, maar dat komt misschien een andere keer.)