Jarig!

      1 reactie op Jarig!

Vandaag ben ik jarig! Mooi moment om terug te blikken op het afgelopen schrijfjaar – en misschien ook een beetje vooruit.

Vanaf mijn zestiende blik ik elk jaar op mijn verjaardag terug op het afgelopen jaar en een beetje vooruit naar wat ik voor volgend jaar verwacht. Daarbij ga ik allerlei aspecten van mijn leven langs. En elk jaar gebeurt er vanalles anders dan wat ik had verwacht. Dat maakt het zo leuk om te doen ook. Het schrijfgedeelte van deze bespiegelingen wil ik graag met jullie delen.

Vorig jaar hoopte ik dat om deze tijd Livia in de boekwinkel zou liggen en ik ‘In Europa’ van Geert Mak uit zou hebben. Dat laatste is gelukt, in januari al zelfs, maar het eerste nog niet. Wel ben ik een stuk verder dan vorig jaar. In oktober heb ik Livia voor het eerst naar een uitgever gestuurd. Ik kreeg uitgebreide feedback terug, waar ik weer mee aan de slag kon. Dat betekent dat ik nu, net als vorig jaar, ‘nog steeds’ aan het herschrijven ben, maar wel een belangrijke fase verder. Opnieuw is het doel om aan het eind van de zomervakantie weer een versie te hebben liggen die klaar is om naar uitgevers te sturen.

Ook wat betreft schrijfwedstrijden was het een mooi jaar. Ik ben eind 2014 begonnen met het meedoen aan schrijfwedstrijden en inmiddels heb ik al aan meer dan vijftig wedstrijden meegedaan. Het leverde me een juryrapport, twee eervolle vermeldingen, twee plaatsen op de longlist, een internetpublicatie, twee publicaties in literaire tijdschriften en twee publicaties in bundels op.
Afgelopen jaar deed ik voor het laatst mee aan Write Now! Nu ik 25 jaar ben, ben ik te oud om daar aan mee te mogen doen. Voor het eerst stuurde ik iets in voor de wedstrijd van Uitgeverij Averbode (Vlaamse Filmpjes). De uitslag daarvan laat nog wel even op zich wachten, maar het is mijn eerste kinderverhaal en daarmee sowieso al een mijlpaal.
Ik ben ook selectiever geworden met het meedoen aan wedstrijden. Ik weet inmiddels beter welke wedstrijden ik de moeite waard vind en welke niet. Soms moet ik ook keuzes maken: als ik mee wil doen aan grote wedstrijden met een langer verhaal, dan moet ik soms wat kleintjes laten schieten.

Het afgelopen jaar heb ik met enige regelmaat een sonnet geschreven. Hoewel ik meer van de proza dan van de poëzie ben, vind ik sonnetten erg leuk. Het liefst ook een praktisch sonnet, concreet. Inmiddels is het idee gerezen om die sonnetten ooit te bundelen. Dan moet ik er wel wat meer hebben natuurlijk. Met de zes die ik tot nu toe geschreven heb, kan ik geen bundel vullen. Maar het is altijd leuk om ergens van te blijven dromen 🙂

En volgend jaar? Het zou naïef zijn om te denken dat mijn boek dan in de winkel ligt. Maar ik zou het wel heel gaaf vinden als ik nog een bundel van LetterRijn zou halen en mijn kinderverhaal zou uitkomen als Vlaams Filmpje. Ook hoop ik over een jaar wat meer ervaring te hebben opgedaan met het schrijven van detective-verhalen.

Wat heb jij het afgelopen jaar bereikt waar je trots op bent? En wat zijn je plannen voor komend jaar?

Één reactie op “Jarig!

Gesloten voor reacties.