Herschrijfmarathon

      Reacties uitgeschakeld voor Herschrijfmarathon

Juni is op Zinniger Zinnen de maand van de herschrijfmarathon. De bedoeling is dat je met ondersteuning van elkaar een (deel van een) manuscript herschrijft. Ik doe mee met Livia.

Ben ik daar nou nog niet mee klaar? Nee. Driekwart jaar geleden dacht ik van wel, maar in de tussentijd is er weer van alles veranderd. Ik kreeg een heel nuttig leesrapport van een redacteur, aan de hand waarvan ik het eerste gedeelte van het verhaal grondig onder handen heb genomen. Het gevolg daarvan is dat ik de rest van het verhaal ook moet herschrijven, anders past het niet meer bij elkaar. Bovendien ga ik nog zo snel vooruit met schrijven, dat ik nu ook al weer beter schrijf dan driekwart jaar geleden.

Ik maak vooral gebruik van de regels ‘show, don’t tell’ en ‘schrijven is schrappen’. Het showen is iets wat ik moet leren. Ik ontwikkel mij daar steeds meer in, zowel in het herkennen van tell als in het gebruiken van show. Gelukkig word ik daarbij geholpen door schrijfvrienden en -vriendinnen. Bovendien zie ik steeds beter wanneer ik teveel woorden gebruik. Zo heb ik laatst een hoofdstuk van 2800 woorden gereduceerd tot 1900! De rest had ik bij nader inzien niet echt nodig.

Sommige mensen vinden herschrijven heerlijk. Ik niet. Ik sta niet te juichen dat ik Livia nog eens over mag doen. Maar ik doe het wel, want het hoort erbij. Als ik een mooi verhaal wil neerzetten, is het nodig. En met de support van Zinniger Zinnen komt dat helemaal goed.

Heb jij nog een gouden herschrijftip? (zilver of brons is ook goed 😛 )