Hebban Reading Challenge – update

      Reacties uitgeschakeld voor Hebban Reading Challenge – update

Inmiddels is de Hebban Reading Challenge 2016 al ruim een maand bezig. Tijd voor een update! Volgens de statistieken op de site zijn er al bijna 4000 boeken gelezen en hebben 8 mensen hun challenge voltooid.

Tijd voor een update, dacht ik zo. Ik ben namelijk al bijna op de helft van mijn challenge. Dat betekent dat ik mijn aantal boeken veilig, te veilig, heb gekozen. Gelukkig kan ik tussendoor veranderen, misschien worden het er wel vijftig! Maar nu voelt het nog als teveel druk om dat erop te zetten, dus ik denk dat ik dat in stapjes doe. Wat heb ik tot nu toe gelezen?

 • Ik ben bezig om alle boekenweekgeschenken te lezen, beginnend bij de meest recente en dan verder terug. Ik lees die boekjes in de bus naar mijn werk, ze zijn dun dus dat is makkelijk meenemen. Bijkomend voordeel is dat ik heel snel met allemaal verschillende en meestal ook bekende schrijvers kennis kan maken. Super handig om mijn literatuur-achterstand te lijf te gaan. Tot nu toe heb ik dit jaar al zes van die boekjes gelezen. Dan gaat het natuurlijk ook wel erg hard met de challenge, dat is niet vergelijkbaar met normale boeken. Het gaat om deze titels:
  – Harry Mulisch, Het theater, de brief en de waarheid
  – Thomas Rosenboom, Spitzen
  – Jan Wolkers, Zomerhitte
  – Anna Enquist, De ijsdragers
  – Arthur Japin, De grote wereld
  – Geert Mak, De brug
  Van de meeste titels heb ik echt genoten, behalve van Spitzen en Zomerhitte. Bij beiden ligt dat denk ik aan de manier waarop er over seksualiteit geschreven wordt. Ik hou niet van verhalen waarin vrouwen zo achteloos met seks omgaan, helemaal niet als het door een man geschreven is. Maar Harry Mulisch vond ik verrassend (en goed begrijpbaar voor zijn doen haha), De ijsdragers was beklemmend goed, De grote wereld vond ik interessant omdat ik nog niets van het onderwerp wist en De brug was op z’n Geert Mak gewoon erg sterk. Bovendien speelt het zich af in Istanbul, waar ik zelf ook geweest ben, dus sprak het me extra aan.
 • Ik heb ook twee boeken gelezen van schrijfsters die ik ken maar van wie ik nog nooit iets gelezen had. Kate, van Ineke Kraijo, vond ik een mooi boek, maar wel iets te boeiend/spannend voor mij eigenlijk. Ik merk dat het dan teveel invloed heeft op mijn dagelijks leven en mijn bedtijd en dat is eigenlijk niet handig. Maar een groot compliment aan de schrijfster natuurlijk.
  Tussen twee grenzen van Marleen Schmitz is een historisch verhaal dat ik ook met veel plezier heb gelezen.
 • Verder staat In Europa van Geert Mak op mijn lijstje. Eigenlijk niet helemaal eerlijk, want ik ben al in 2013 in dat boek begonnen, maar ik had het eindelijk uit en dat was zo’n enorme overwinning dat ik ‘m toch op mijn lijst voor de Hebban Challenge heb gezet.
 • Een categorie die er nog aankomt, is jeugdliteratuur. Ik geef Nederlands aan leerlingen van de onderbouw (12-14 jaar) en ik weet hoegenaamd niets over de boeken die zij (mogen) lezen. Daarom wil ik ook met enige regelmaat boeken lezen die voor hen geschreven zijn. Vorig jaar heb ik al Een gang met gele deuren van Rom Molemaker gelezen en op dit moment ben ik bezig in Mzzlmeiden van Marion van de Coolwijk. Ook hier geldt weer voor dat sommige boeken mij eigenlijk te spannend zijn, dus wissel ik ze af met heerlijk rustige aangename volwassenliteratuur. đŸ˜›

Doe jij ook mee met de Hebban Reading Challenge? Hoe ver ben jij? Heb je leuke tips? Laat het weten in een comment!