Geef vrijheid door

      Reacties uitgeschakeld voor Geef vrijheid door

Geef vrijheid door. Dat is het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gekozen voor de herdenkingen dit jaar. Vanavond om 20.00 uur is het in het hele land twee minuten stil om de slachtoffers te herdenken van oorlogen in het algemeen en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder.

Geef vrijheid door. Morgen vieren we dat we vrij zijn. Vandaag staan we stil bij hoeveel die vrijheid heeft gekost. Vrijheid is niet iets om voor jezelf te houden, maar om door te geven aan anderen om je heen. Zodat zij het ook weer door kunnen geven en het als een lopend vuurtje over de hele wereld gaat.

Geef vrijheid door. Aan mensen die het nog niet hebben. Aan mensen die huis en haard verlaten hebben om vrijheid en vrede te vinden. Aan mensen die gevangen zitten in hun gedachten, over zichzelf, de ander of de samenleving. Aan mensen die beschadigd uit oorlogen zijn teruggekomen, of die kampen met ziekte, armoede, eenzaamheid.

Geef vrijheid door. Niet alleen aan mensen ver weg, maar juist ook aan mensen dichtbij. Aan je buurman, die een andere mening heeft dan jij. Aan een vriend of vriendin, die een keuze maakte waar jij maar moeilijk bij kunt. Aan iemand die je, met pijn in je hart, moet laten gaan.

Geef vrijheid door, ook aan de volgende generatie. Door te herinneren, te herdenken, door te vertellen en stil te zijn.