Drogredenenbetoog

      2 Reacties op Drogredenenbetoog

Samen met mijn studiegenoot Margo Jagt heb ik voor het vak Argumentatieanalyse en retorica een drogredenenbetoog geschreven. De opdracht was een betoog te schrijven en daarin de twaalf drogredenen te verwerken die standaard in de bovenbouw van de middelbare school worden behandeld. Welke herken je? Voor de verwijsbaarheid heb ik de alinea’s genummerd. Veel plezier met lezen 🙂

Schaf sleutels af!

1) Het is twee minuten over zeven. Eigenlijk had je al in de auto moeten zitten, maar in plaats daarvan been je gehaast je hele huis door. Waar zijn je sleutels? Je zou toch zweren dat je ze gisteravond op het tafeltje in de hal hebt gelegd, maar ze zijn in geen velden of wegen te bekennen. Als je ze uiteindelijk terugvindt in de toren van de katten weet je dat je weer hopeloos te laat zult komen.
2) Jij herkent dit verhaal toch ook? Jij bent toch ook altijd je sleutels kwijt? Sleutelhangers die zogenaamd op een fluitje reageren, werken bij jou ook niet, toch? Je bent er vast ook klaar mee om steeds naar die rammelende bos te moeten zoeken. Steun daarom onze petitie, dan heb je daar nooit meer last van. Wij willen namelijk dat sleutels worden afgeschaft!

3) We hebben steeds meer sleutels. We doen steeds meer dingen op slot. Hadden we vroeger alleen een sleutel van ons huis, nu hebben we ook een sleutel van de auto, van de postbus, van de locker op het werk, van het medicijnkastje, van de fiets, van het extra slot op de fiets en ga zo maar door. Elke dag sjouwen we een flinke bos metaal met ons mee. Tegelijkertijd groeit het aantal mensen met nek- en rugklachten. Dat is geen toeval. Het gewicht van een flinke sleutelbos brengt je postuur uit balans, met alle negatieve gevolgen van dien.
4) Daar komt nog bij dat sleutels aan de lopende band problemen geven. Sleutels staan erom bekend dat ze krom buigen of zelfs afbreken in het slot. Ondingen zijn het. Vervolgens is het erg ingewikkeld om het betreffende slot alsnog te openen. Vaak moet daar zelfs een slotenmaker aan te pas komen. Iedereen begrijpt natuurlijk dat het afschaffen van sleutels de enige manier is om dit probleem op te lossen.
5) Bovendien zal het afschaffen van sleutels zorgen voor een daling in de criminaliteit. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje. Daar deden we de voordeur nooit op slot en mijn fiets had niet eens een slot. Toch is er in al die jaren nooit iets gestolen. Toen ik ging studeren in de stad en mijn fiets altijd op dubbel slot zette, werd mijn fiets drie keer in een jaar gestolen. Bovendien werd er ingebroken toen ik een weekend naar huis was – en toen had ik het slot van de voordeur twee keer omgedraaid. Criminelen hebben blijkbaar geen interesse in huizen waar ze zomaar naar binnen kunnen lopen of in fietsen die ze zomaar mee kunnen nemen. Het is dus veel veiliger om geen sloten te gebruiken. Als we sleutels afschaffen, zal de criminaliteit flink dalen.

6) Maar als mijn deur niet op slot zit, kunnen mijn ouders zomaar binnen komen, denk je nu misschien. Dat klopt ja. En dat is helemaal niet zo erg. Je vader en je moeder hebben jou op de wereld gezet en jarenlang intensief voor je gezorgd. Als je hen de toegang tot jouw wereld wilt ontzeggen, dan ben je een ondankbaar kreng. Ga je schamen!

7) Het wordt tijd dat we de samenleving bevrijden van sleutels. Een maatschappij zonder sleutels betekent vrijheid. Vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Dat vinden we in Nederland erg belangrijk. Het staat zelfs in onze grondwet. Toch zijn we ondertussen ongemerkt slaven geworden van onze sleutelbos. En zoals mensen in de negentiende eeuw zich bewust werden van het lot van de slaven in de koloniën, zo moeten wij ons realiseren hoe zwaar het juk van de sleutels op onze samenleving drukt. De afschaffing van de slavernij moet weer hoog op onze agenda staan.
8) Een van die uitwassen van de slotendictatuur is het fenomeen ‘sleutelkind’. Sommige kinderen komen uit school voor een dichte deur te staan thuis. Die moeten ze eerst open maken door middel van zo’n ellendige sleutel, waar ze de hele dag angstvallig op gepast hebben. Hoeveel welkomer zouden deze kinderen zich voelen als ze gewoon direct naar binnen konden gaan. Als je het belangrijk vindt om de deur van je huis op slot te doen, vind je dus eigenlijk dat je kind zich niet thuis mag voelen in zijn eigen huis.
9) En het gaat nog dieper. Omdat we steeds meer dingen in ons leven fysiek afsluiten, gaan we ons onbewust ook geestelijk meer voor elkaar afsluiten. Omgekeerd werkt het ook: hoe minder we elkaar fysiek buitensluiten, hoe meer ruimte we geestelijk maken voor elkaar. Dat zei Johan Derksen vrijdagavond in het programma Veronica Inside. We zullen een keuze moeten maken. Willen we leven in een samenleving met sleutels waarin iedereen voor zichzelf moet zorgen, of schaffen we de sleutels af en maken we een maatschappij waarin we oog hebben voor elkaar?

10) Sleutels moeten dus worden afgeschaft, omdat ze moeten verdwijnen. Ons plan heeft alleen maar voordelen. Je bent nooit meer je sleutels kwijt, de criminaliteit daalt, er zijn geen sleutelkinderen meer en de maatschappij wordt weer veilig. Teken onze petitie voor een veilige, open samenleving!

2 reacties op “Drogredenenbetoog

 1. Neelke Ebbelink

  Dag Marieke,

  Een leuke opdracht, die ik ook graag aan mijn leerlingen (V6) zou willen voorleggen! Heb je de opdracht toevallig digitaal?
  Ik kan dan jouw betoog als voorbeeld gebruiken. Alvast hartelijk dank voor je reactie!

  Hartelijke groet,
  Neelke Ebbelink

  1. Marieke Auteur bericht

   Wat een leuk idee! Ik heb de opdracht digitaal, maar het is niet mijn opdracht. Ik wil eerst even overleggen met mijn docent of ik dat mag delen. Je hoort nog van mij!

Gesloten voor reacties.