Check je column

      1 reactie op Check je column

Voor de schrijfwedstrijd van This is how we read besloot ik mij grondig te verdiepen in ‘de column’. Het genre ligt me wel, ik heb ook al eens een column mogen publiceren. Een poosje geleden heb ik me stevig verdiept in de column door een avond flink te surfen. Het resultaat was verwarrend. Heel veel tips, elke site geeft weer andere. Nu heb ik een andere aanpak geprobeerd: de bibliotheek. En zo waar bleek daar een boekje te staan over het schrijven van columns: Check je column – schrijftips voor rake columns en blogs, geschreven door Anne Boerrigter en Eric Tiggeler, verschenen in 2011.

Gisteravond was het na negen uur nog steeds heerlijk op mijn balkon. Ik besloot het ervan te nemen en nam Check je column mee. Anderhalf uur later was het al behoorlijk afgekoeld en had ik het boekje uit. Wat een prettig boek om te lezen! De opbouw is helder. Eerst vertellen ze iets over het fenomeen column, daarna helpen ze je om een opzetje te maken voor je cursiefje, vervolgens leggen ze uit hoe een column opgebouwd moet zijn en tenslotte besteden ze aandacht aan taal en stijl. De tekst is to the point, verduidelijkt met voorbeelden en kaders. Achterin bevindt zich nog een checklist waar je uiteindelijk je column naast kunt leggen: zit alles erin?

Vanmorgen heb ik het boekje meteen besteld (het is gewoon te koop via bol.com gelukkig) en vanavond ga ik aan de hand van de opgedane kennis de columns van Peter Buwalda (Suzy vindt van niet) en Esther Gerritsen (Ik ben vaak heel kort dom) eens kritisch bekijken, getipt door de meiden van This is how we read. Ik ben benieuwd!

Één reactie op “Check je column

  1. blogdame

    Columns schrijven vind ik ook heel leuk en het is heel anders dan het schrijven van een kort verhaal. Het is in feite een korte essay en je kunt dus ook het boek ‘Essays schrijven’ van Louis Stiller raadplegen. Wel hetzelfde is dat je wendingen erin kunt stoppen en een verhaallijn.

Gesloten voor reacties.