Vier het leven!

      Reacties uitgeschakeld voor Vier het leven!

17 november 2015

Gisteren was het overal in Europa om 12.00 uur één minuut stil om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken. Een mooi gebaar van solidariteit met de Fransen. Op overheidsgebouwen hangt de vlag vandaag halfstok. Betrokken burgers doen ook mee. Op Facebook kun je je profielfoto tijdelijk aanpassen met de Franse vlag eroverheen. Zondagavond was de Martinitoren in Franse kleuren verlicht, net als veel andere gebouwen in het land. Het vredesteken met de Eiffeltoren erin is hét symbool van de solidariteit. Pray for Paris.

Meeleven is goed. Wij mensen hebben dat nodig om tragedies te verwerken. Daarnaast moeten we nadenken over wat deze aanslagen betekenen voor ons leven. Wat we vooral niet moeten doen, is ons leven aanpassen uit angst voor nog meer aanslagen. Dat is namelijk precies wat de terroristen willen: angst zaaien, met als doel het verstoren van onze westerse levensstijl. De aanslagen waren gericht op westerse manieren van tijdverdrijf: voetbal, rockmuziek en terrasjes. Wat we vooral niet moeten doen, is uit angst onze vrijheid inleveren. Dan winnen de terroristen.

Wat we vooral ook niet moeten doen, is anders gaan denken over de mensen om ons heen. Een van de belangrijkste verworvenheden van onze westerse, democratische maatschappij zijn onze vrijheden. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid om jezelf te zijn. Omdat de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, is de verleiding groot om deze onbeschrijfelijke ramp te wijten aan de Islam en onze islamitische buurman anders te behandelen dan we een week geleden deden. Maar de daden van IS hebben niets te maken met het geloof van de meeste moslims. Onder de hashtag #notinmyname nemen moslims op social media massaal afstand van de terreurdaden van deze extremistische groepering. Als wij nu onze solidariteit opgeven, de vrijheid van godsdienst inperken, onze medemens gaan wantrouwen, dan winnen de terroristen. Op social media las ik dit weekend een mooie uitspraak: ‘Dat de terroristen haat zaaien, wil nog niet zeggen dat wij haat moeten oogsten.’

Obama gaf de impact van de aanslagen heel mooi weer dit weekend. Hij zei: ‘Dit is niet enkel een aanslag op Frankrijk en de Fransen in Parijs. Het is een aanslag op de menselijkheid en de universele waarden waar wij voor staan.’ IS is erop uit om onze manier van leven te veranderen, om ons onze vrijheden te ontnemen, om onze solidariteit aan te tasten, om onze vrede af te pakken. De wereldleiders moeten met elkaar een antwoord vinden op deze gruwelijke daden, maar wij kunnen zelf ook iets doen. Vier het leven! Ga uit, doe leuke dingen, geniet van de vrijheid, deel je mening, ga respectvol met je medemens om, vier de positieve kanten van ons multiculturele land. Iedere keer als we genieten van een voetbalwedstrijd, van een concert, als we ongestoord een biertje drinken op het terras, verliezen de terroristen. Vive la liberté!